Vložil Justitianus, 18. Březen 2022 - 20:29
  • V jiné diskusi na téma novely zákona č. 67/2013 Sb. se zeptal pan P_V takto: „A stále nemáme jasno, zda se to týká i walk-by přístrojů bez dálkového přenosu dat. V námitce 56 to formulovali jako přístroje nastavené pro dálkový odečet v minimálně měsíčním intervalu, ale co je to „nastavené“ u něčeho, co se dělá ručně …“

Na obě otázky se dá odpovědět velmi jednoduše.

První podmínka: dálkový přenos dat
Ten je nutností. Je to přece výslovně uvedeno v zákonu č. 406/2000 Sb., v definici těchto měřidel a přístrojů:

„… k provedení odečtu není nutný přístup do jednotlivých bytů nebo nebytových prostor.“

Druhá podmínka: nastavení měřidla/přístroje na dálkový odečet minimálně v měsíčním intervalu
Ty přístroje (meter) fungují tak, že dálkový přenos dat se uskuteční v době kdy v blízkosti je bezdrátové odečítací zařízení (data collector). Přenosu dat může nastat kdykoli, třebas i v tom „měsíčním intervalu“.


Prozradím vám teď to, co zůstalo skryto hloupým bruselským zákonodárcům, i stejně hloupým českým zákonodárcům. U všech těchto přístrojů (i deset let starých, i moderních) platí, že neexistuje nic takového jako „dálkový odečet“. Existuje pouze „odečet“, po kterém může (ale nemusí) následovat dálkový přenos.

  • Odečet se uskutečňuje uvnitř přístroje v čase T1 (tedy nikoli „dálkově“ – v okamžiku odečtu přístroj nic nekomunikuje).
  • Následuje uložení časového údaje T1 a odečtené hodnoty do vnitřní paměti (tedy opět nikoli „dálkově“). Moderní přístroje asi od roku 2008 provádějí odečet do vnitřní paměti každých 14 dnů.
  • Někdy později (v čase T2) půjde někdo okolo s odečítacím zařízením, a do něj se dálkově přenese časový údaj T1 + odečet.

Takže hloupí zákonodárci sice psali o přístroji který je „nastaven na dálkový odečet minimálně v měsíčním intervalu“. Ale ve skutečnosti snad mínili „přístroj který ukládá náměr do paměti minimálně jednou měsíčně“. Zda to někdo odečte a kdy to odečte – to je úplně jiná věc. To není vůbec nastaveno v tom přístroji. To záleží na tom kdy někdo půjde okolo a zachytí signál.

Takové přístroje s automatickým záznamem do vnitřní paměti však NEJSOU předepsány.

Je tedy možno dát panu P_V závěrečnou odpověď na jeho úvodní dotaz.

Žádný celostátně účinný právní předpis nepožaduje, aby přístroj měl vnitřní paměť na měsíční náměry, nebo aby sám do této paměti cosi automaticky zapisoval. Žádný celostátně účinný právní předpis nezakazuje, aby pan P_V oběhl vždy poslední den v měsíci o půlnoci celý dům (walk-by), a aby si stáhl do notebooku s anténkou aktuální náměry vodoměrů a indikátorů. Toto je nepochybně „dálkový odečet minimálně v měsíčním intervalu“. Tím pan P_V splní všechny splnitelné požadavky zákona č. 406/2000.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.