Vložil Zdeno (bez ověření), 8. Březen 2022 - 8:33

Promiňte, já zapomněl, že vy jste právník (a proto asi máte sklony ke kreativnímu výkladu pravidel).

Zákonnost zpracování dle čl.6 odst. 1 pís. b) se vztahuje na zcela jiné situace (pozorně číst to „jejíž smluvní stranou je subjekt údajů“, připomínám, že subjekt je dotyčná fyzická osoba). Typicky: uzavřu smlouvu s bankou o poskytování účtu; banka pak mé osobní údaje zpracovává zákonně podle tohto písmena – protože bez těchto údajů by jaksi nebylo možné plnit uzavřenou smlouvu (kterou jsem sám uzavřel a kde jsem smluvní stranou).

Jak se vám podařilo „napasovat“ tuto zákonnost zpracování na provoz kamerového systému v domě s SVJ, to nám zkuste vysvětlit / popsat. Netuším, podle jaké „smlouvy“, kde je dotyčná FO – subjekt údajů – smluvní stranou nějaké smlouvy, která by toto popisovala. To že je vlastník jednotky členem SVJ = žádná smlouva (relevantní pro provoz kamer), to že je v prohlášení vlastníka zakotven provoz nebo že shromáždění rozhodne o provozu kamer = žádná smlouva (kde by subjekt byl smluvní stranou), to že bude SVJ provozovat kamerový systém a stane se správcem údajů = opět, žádná smlouva (kde by daný subjekt byl smluvní stranou)…

Nene, jste vedle. SVJ jako správce osobních údajů zpracovává osobní údaje zákonně podle dvou jiných písmen. Co se týče „běžné agendy“ a osobních údajů zejména členů SVJ (ale nejen, i nájemců atd.), tak je to zejména dle písmena c = protože SVJ ze zákona spravuje dům a ze zákona musí evidovat a zpracovávat jisté osobní údaje. Ale co se týče kamerového systému, je to podle písmene f – účely oprávněných zájmů správce – typicky ochrana majetku, který spravuje správce.

I kdyby snad „platilo“ co jste uvedl (jakože ani náhodou ne), tak máte velkou skupinu subjektů, na které by se to ani náhodou nevztahovalo – jakýkoliv obyvatel domu (který není vlastníkem jednotky) či návštěvník. Je subjektem a není žádnou smluvní stranou, takže na písm. b zapomeňte. Co myslíte, jakou smlouvu podepsal pošťák, kterého zaznamená kamera v domě a který by také mohl podat námitku proti zpracování svých osobních údajů? Leda tak svou pracovní s poštou… a rada, aby do monitorovaných prostor v domech nevstupoval mu je také k ničemu.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.