Vložil Justitianus, 9. Únor 2022 - 12:47

Lukáši, zbytečně si zde vymýšlíte vlastní fantazie. U soudu byste byl neúspěšný.

Právo nahlížet v sobě zahrnuje právo pořídit opis, výpis či kopii nahlíženého dokladu. Nejde o dvě různá práva, jak se mylně domníváte. Proto platí, že při nesplnění zákonné povinnosti poskytovatele služeb náleží příjemci služeb jedna pokuta. Při tom platí:

  • Je bezvýznamné do kolika podkladů poskytovatel umožnil nahlížet. Rozhodující je pouze to, že existuje alespoň jeden podklad, do kterého poskytovatel neumožnil nahlížet.

Povinnost umožnit nahlížení je nedělitelná a týká se všech (požadovaných) podkladů. Pokud tedy není umožněno nahlížení i jen do jediného z nich, pak poskytovatel nesplnil svou zákonnou povinnost a příjemce služeb má nárok na (jednu) pokutu.

  • Je bezvýznamné zda poskytovatel odmítl nahlížení jako celek, nebo nechal příjemce služeb nakouknout a odmítl „pouze“ pořízení opisu, výpisu či kopie.

Povinnost umožnit nahlížení je nedělitelná a zahrnuje v sobě všechny způsoby nahlížení, včetně práva pohlédnout na doklad, zapamatovat si jeho obsah (či některý údaj), a právo pořídit si opis, výpis, nebo kopii: nejen do mozku pomocí očí, ale i na papír pomocí tužky, pera či kopírky, na disk pomocí psaní textu na klávesnici počítače, nebo na paměťové medium pomocí fotoaparátu či skeneru.

Není možné splnit tuto povinnost částečně. Buď splněna je, nebo splněna není. Jestliže nebyla splněna i jen jediná část z této povinnosti, pak povinnost nebyla splněna jako celek. Příjemce služeb má nárok na (jednu) pokutu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.