Vložil Justitianus, 29. Leden 2022 - 8:30
  • Alane, napsal jste že „[novostavba] má svj založené developerem“.

Přesvědčte se tedy zda je tomu skutečně tak, jak píšete. Nahlédněte do kopie listiny osvědčující založení SVJ. Tu kopii listiny jste si jistě vyžádal jako součást kupní smlouvy. Tím zkontrolujete zda SVJ bylo založeno, kdy bylo založeno, kým bylo založeno, a hlavně jaký je obsah schválených stanov.

  • Také jste napsal, že správu domu vykonává jiná osoba nežli developer – tedy jde o správu bez vzniku společenství vlastníků podle § 1191 až § 1193.

Správce ovšem není oprávněn utrácet vaše peníze za cokoliv. Pro rozsah samostatného jednání správce je pro Vás důležité toto ustanovení občanského zákoníku:

89/2012 Sb. § 1192

Z právních jednání správce jsou vlastníci jednotek oprávněni a zavázáni společně a nerozdílně; jde-li však o právní jednání v záležitosti, která je v působnosti shromáždění, jsou oprávněni a zavázáni, pouze pokud je k němu dán souhlas podle § 1191 odst. 2.

Z uvedeného plyne, že správce který svévolně (bez souhlasu shromáždění) objednal nové stanovy tím zasáhl do vnitřních věcí, které zákon svěřuje do působnosti shromáždění. Nyní záleží pouze na tom zda jeho krok shromáždění schválí nebo neschválí.

Pokud by nedostal schválení (třebas i dodatečné), pak jde o jeho vlastní náklad, vynaložený na nikoli nutný účel a bez souhlasu shromáždění. Veškerý náklad tedy ponese správce sám. Má smolíka: překročil svou pravomoc. Přílišná horlivost (nebo hrabivost spřízněného advokáta) se mu nevyplatila.

Justitianus


Poznámka: Petr se mýlí ohledně hlasování. I kdyby developer měl nadpoloviční většinu hlasů, nikdy nepřehlasuje menšinové vlastníky. Viz § 1191 odst. 2, věta třetí. 

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.