Vložil Jan Ptáček, 26. Únor 2022 - 20:36

Od počátku roku 2023 bude zřízena SVJ datová schránka. Ve vztahu k rejstříkovému soudu musí SVJ na portálu Justice:

  • po shromáždění vložit do Sbírky listin dokumenty s ekonomickými údaji. Nyní lze online a rekapitulační pdf soubor podepsat certifikátem, pokud ho máte. Asi lze i poštou přes podatelnu s průvodním dopisem a dokumenty pdf na CD.
  • při změně statutárních orgánů a při změně stanov se vygeneruje inteligentní formulář, ten se vyplní, doplní přílohami (zápis ze schůze, prezenční listina, plné moci, případně notářsky ověřené stanovy – vše originály), přiloží průvodní dopis + uvedené dokumenty na CD, inteligentní formulář se vytiskne a předseda připojí ověřený podpis (pošta, notář apod.). Toto vše se odnese do podatelny rejstříkového soudu a na vytištěný inteligentní formulář se přilepí kolek 2 000 Kč.

Mohl by se někdo vyjádřit, jak toto dnes provádí SVJ, která mají datovou schránku a tedy musí komunikovat s rejstříkovým soudem povinně přes datové schránky? Případně i ostatní názory, jak to asi bude probíhat. Já osobně si umím představit jednoduše zaslání listin po shromáždění na rejstříkový soud prostřednictvím datové schránky. Stejně tak si umím představit poslání dokumentů souvisejících s inteligentním formulářem prostřednictvím datové schránky (vytištěný inteligentní formulář s podpisem předsedy a razítkem ověření podpisu se naskenuje, notářem ověřené nové stanovy se asi také naskenují), rejstříkový soud dostane naskenované všechny dokumenty, tedy ne originály. Jediné, u čeho váhám je to, jak pošlu přes datovou schránku kolek 2 000 Kč – nebo postačí naskenovaný inteligentní formulář s nalepeným kolkem? Děkuji za připomínky a zkušenosti SVJ vlastnících datovou schránku, jistě se nám za rok budou hodit. Jan Ptáček

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.