Vložil Zdeno (bez ověření), 27. Leden 2022 - 9:52

Nerozumíte tomu vy, ale pořád se držíte, že znáte vše a máte vždy pravdu. Vy budete právník, že…

Vaše „notoricky známé judikáty“ se netýkají e-mailu, nějaký přímo pojednávající o e-mailu byste neměl? K „postačí, dostane-li se pozvánka do sféry dispozice společníka“ – stále nechápete, že u e-mailu je tato sféra dispozice značně posunuta a je zcela jinde než ve skutečném analogovém světě. Uznávám ale, že stejný problém s chápáním může mít i soud (takže to pak chce dobrého právníka a „znalce“, nebo to dopadne jako obvykle, že na soud se jde po rozsudek, ne pro spravedlnost :) .

To, že přijímající mailserver převezme e-mail od odesílajícího ještě neznamená, že se e-mail již „dostal do sféry dispozice“ příjemce (to jsem již psal). Tento mailserver to totiž stále může ztratit ; ta sféra dispozice běžného příjemce je až jeho INBOX, do kterého má přístup ; nikam dál se nedostane a na nic víc nemá dosah. To co tak vehementně uvádíte platí na minoritní případy (kdy si příjemce spravuje svůj vlastní mailserver sám, nebo je administrátorem).

„příjemce bere plnou odpovědnost za to, že má funkční emailovou adresu na fungujícím mailserveru“ – bylo by nadlouho, technické problémy a výpadky vám asi nic neříkají (analogicky: stejně tak pošta sem tam něco stratí). Když jsem u té analogie: e-mail odpovídá ± obyčejnému doručování listu (spíš korespondenčního lístku pokud není použito šifrování, všechny mailservery cestou vidí celý e-mail jako „plaintext“).

Už jste přišel na to, proč soudy a správní orgány nepoužívají e-mail k „doručování“ a proč používají výhradně datové schránky a nebo doporučený („úřední“) list s doručenkou do vlastních rukou ?

--

Na závěr fachidiot radí: pokud posíláte za SVJ cokoliv hromadně, tak nikdy, opravdu nikdy (1) nepoužívejte TO: nebo CC: , ale výhradně BCC: – pokud netušíte proč, tak si zjistěte na ÚOOÚ (ochrana před zneužitím e-mailových adres členů). Od ÚOOÚ: "Mimo specifické situace … by měly být všechny hromadné e-maily rozesílány tak, aby ve zprávě nebyli viditelní ostatní adresáti. " . Odeslání hromadného e-mailu s příjemci v TO: nebo CC: prakticky splňuje spáchání bezpečnostního incidentu, který by (podle rozsahu) měl být i hlášen na ÚOOÚ. A ne, není to nic nové co přineslo GDPR, toto platí již dlouho / dávno. Nebudu také dál technicky popisovat, jak to drobně komplikuje Jistitianusovo prokazování, bylo by to moc fachidiotské a stejně by to nepochopil.

(1) – jediná výjimka, kdy můžete posílat v TO: nebo CC: je, pokud máte od všech souhlas se zveřejněním e-mailové adresy člena všem ostatním členům SVJ – co asi nikdo nemá, obvykle člen poskytne adresu jen SVJ a nechce (ani nepředpokládá) že tato bude (naprosto diletantsky) zveřejněna všem.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.