Vložil Zdeno (bez ověření), 25. Leden 2022 - 10:51

Elektronická komunikace je zajisté skvělý pomocník, ale ne vždy a ve všech případech. Důležité je uvědomit si, že při používání e-mailu nemůžete prokázat, že jste něco doručili a adresát o nějakém dopisu vůbec ví. E-mail není zajištěný kanál kde vždy dorazí vše, co je odesláno. Víte prokázat pouze to, že jste to odeslali, co může, ale také nemusí stačit (zrovna při novém předpisu plateb, vyúčtování nebo „vymáhání dluhu“ to spíš stačit nebude, příjemce řekne, že mu nic nedorazilo – a opravdu, technicky nemuselo, to že obvykle dorazí a on se na to jen vymluví – neprokazatelné).

Datové schránky jsou na tom o něco lépe, pokud by si ji SVJ zřídilo (jakože k tomu tak jako tak dojde a od 1.1.2023 jsou pro SVJ povinné – novelou zákona 300/2008 Sb.), tak je možné je využít – ovšem jen s využitím „poštovní datové zprávy“ (PDZ), příjemce ale musí příjem těchto zpráv povolit / aktivovat.

Poslání obyčejně či vložení do schránky s požadavkem, aby jednu kopii po podepsání příjemce vrátil zpět – opět, neprokazatelné, takže pokud někdo nechce platit… neprokážete, že jste mu něco doručili (v tomto případě dokonce neprokážete ani to, že jste mu vůbec něco posílali). A proto je tu doporučená zásilka případně dodejka.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.