Vložil Justitianus, 13. Leden 2022 - 5:48

Snažím se znovu pochopit co nám chtěl tazatel sdělit ve svých textech. Zřejmě se nejedná o nějaké tajemné UFO, ale o náklady na správu domu.

Pak ovšem bylo nutné na samém počátku rozdělit vlastníky jednotek na dvě skupiny. Každé skupině se od roku 2011 předepisují jiné platby, kromě příspěvků na správu v posledním sloupci tabulky – ty jsou všem předepisovány shodně (podle jejich spoluvlastnických podílů).

 Skupina Příspěvek na technické zhodnocení v roce 2011 Náklady SVJ na bankovní úvěr, na úroky z úvěru Další příspěvky na správu domu od roku 2011 dodnes
 Vlastníci A  uhradili celý příspěvek předem nehradí nic hradí podle spoluvl. podílů
 Vlastníci B  hradí příspěvek ve splátkách hradí podle výše svých dluhů hradí podle spoluvl. podílů

Vlastníci skupiny A samozřejmě nikomu nic nedluží. Vlastníci skupiny B splácejí své dluhy. Neuhrazené příspěvky z roku 2011 jsou v účetnictví SVJ vedeny jako dlouhodobé pohledávky za vlastníky skupiny B (dluhy na příspěvcích na správu domu). Celkový zůstatek této pohledávky je patrný z každoročních účetních závěrek. Předpokládám, že s každým dlužníkem byla sjednána smlouva o splátkovém kalendáři.

Vlastníkům skupiny B je kromě splátek jejich dluhů každoročně rozúčtován i náklad na poskytovanou finanční službu (pouze jim totiž SVJ tuto službu poskytuje). Tento náklad se skládá z nákladu na vedení úvěrového účtu, na administraci úvěru a ze splátek úroků z úvěru.

Stále však netuším čeho se tazatel domáhá, případně v čem vidí nějakou nesprávnost. Není schopen nám ani sdělit – natož prokázat – že je něco špatně. V první řadě by měl přestat fantazírovat o létajících talířích.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.