Vložil Justitianus, 20. Prosinec 2021 - 9:22

Rozdíl mezi sdružením občanů a SVJ je ten, že sdružení občanů neexistuje jako právnická osoba, nemůže být založeno jako právnická osoba, nemůže vzniknout jako právnická osoba, a nemůže být zapsáno do veřejného rejstříku. Sdružení tedy nemá právní subjektivitu: nemůže nabýt ani vlastnit majetek, nemůže se zavazovat (vstupovat do smluvních vztahů).

Mohu Vás ujistit, že neexistuje povinnost založit SVJ; naopak platí, že vznik SVJ je vyloučen, jestliže neexistuje dům rozdělený na jednotky. Mimochodem: Stanovy spolku nejsou pro nájemce závazné. Závazná bude pouze nájemní smlouva, sjednaná mezi nájemcem a pronajímatelem.

Váš spolek (nikoliv sdružení) je v rejstříku veden jako neaktivní spolek podle § 125a zákona č. 304/2013 Sb.. Nemáte v rejstříku založené stanovy, nemáte zveřejněné složení statutárního orgánu, nezakládáte účetní závěrku. V první řadě tedy dodejte rejstříkovému soudu chybějící údaje a listiny.

Vložte do sbírky listin RS stanovy spolku. Oznamte jména, příjmení, adresy a funkce členů statutárního orgánu, případně údaje o členech dalších orgánů spolku. (K tomu se přikládá listina/listiny o volbě/jmenování a souhlasy zvolených/jme­novaných osob s přijetím funkce.) Pokud je toto pro vás složité, veškerou komunikaci s RS zařídí notář.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.