Parkování

Vložil Jiří Fouček, 3. Prosinec 2021 - 16:11 ::

Už toho mám dost. Ta paní ,co mi dnes parkuje se zelenou Octávií r.z. 4ST 3573 na mém místě si asi ze mě dělá srandu.Dal jsem jí za stěrač lístek, že zde nemá parkovat jelikož místo patří mě bytu č. 404 Jiří Fouček a ona namísto toho ,aby přeparkovala,tak lístek sebrala a odešla někam do vchodu č.2. Zdá se Vám toto chování normální? Mimo jiné už včera jsem zde nemohl zaparkovat,protože mi zde stála bílá Fabie 8AR 3596 a dnes zvovu toto? Upozorňuji,že pokud se to bude opakovat,tak udělám opatření,aby už mi tam nikdo neparkoval.Děkuji za pochopení.

  • parkování

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Vložil Jiří Fouček, 16. Prosinec 2021 - 18:20

Parkovací místo jsem koupil s bytem jako všichni ostatní vlastníci parkovacích míst.Mám na to smlouvu a je to i v katastru.Jestli se to bude opakovat,tak k tomu budu muset volat Městskou policii. Jestli jste se mi někdo pomstil,že jste vypustil synovi kolo u auta,tak je to ubohost.Možná je to náhoda a nebyl sám a někdo tu vypouští kola u aut,ale tomu moc nevěřím.

Vložil Justitianus, 16. Prosinec 2021 - 19:35

Pane Foučku, žádné parkovací místo jste nekoupil. Parkovací místo není samostatná parcela. Jedině tu byste si mohl koupit, a byla by zapsána v katastru jako Vaše vlastnictví. Tak tomu ale nejspíše není. Je možné, že developer Vám lhal, a Vy jste uvěřil jeho tvrzení. To zde ale nebudeme řešit.

Ohledně parkovacího místa: neodpověděl jste ani na jednu ze tří otázek, které jsem Vám položil. Stále tedy čekám na pravdivé informace od Vás. Jen žádné výmysly, prosím. Najdete to nejspíše černé na bílém napsáno v prohlášení (vlastníka budovy).

Justitianus

Vložil radka2222 (bez ověření), 16. Prosinec 2021 - 19:40

pan fouček se evidentně domnívá, že tenhle portál slouží ke komunikaci v „jeho“ SVJ:-) ale k vašemu tvrzení: „Parkovací místo není samostatná parcela“ – to není jisté. developeři v posledních letech prodávají „parkovací“ místa tak, že opravdu prodají jednotlivé části rozparcelovaného „parkoviště“, a v katastru jsou skutečně jednotlivá místa napsaná na konkrétní majitele. já třeba dvě taková místa vlastním.

Vložil Justitianus, 16. Prosinec 2021 - 20:08

Radko, parkovacím místem se rozumí „v terénu vyznačená část celistvého pozemku“.

Pokud pan Fouček skutečně vlastní pozemek (samostatnou parcelu), pak by se měl vyjadřovat srozumitelněji: v katastru nejsou nikdy zapsána žádná „parkovací místa“, nýbrž jedině pozemky (parcely).

Bylo na panu Foučkovi, aby odpověděl na Váš první dotaz, nebo na tři mé otázky, které směřovaly právě ke zjištění právního stavu. Zatím neudělal nic z toho (a zjevně neví s kým zde komunikuje).

Justitianus

Vložil radka2222 (bez ověření), 16. Prosinec 2021 - 20:30

dobrá, pokud jste tak formalistický, tak dobře. vlastním parkovacím místem je pozemek, zapsaný většinou v katastru jako ostatní plocha, na kterém se parkují automobily. změnilo to něco na podstatě? a tento pozemek si může člověk koupit, a pak toto místo, které je primárně určeno k parkování, vlastní.

Vložil Justitianus, 17. Prosinec 2021 - 8:04

Radko, takže po spoustě zbytečných slov a dvou Vašich příspěvcích připouštíte že jsem měl pravdu, když jsem napsal: „Pane Foučku, žádné parkovací místo jste nekoupil.“

Jsem rád, že se mnou plně souhlasíte.

  • Věcí v právním smyslu, způsobilou být předmětem VLASTNICKÉHO vztahu, je parcela katastru nemovitostí.

Z uvedeného plyne, že jakési „parkovací místo“ není a nemůže být předmětem vlastnického vztahu podle českého práva. Proto si pan Fouček nemohl „koupit parkovací místo“, i když nám to tvrdí.

  • „Věcí v právním smyslu, způsobilou být předmětem NÁJEMNÍHO vztahu, je i pozemek, který je pouze částí parcely; takový pozemek však musí být vymezen určitě a srozumitelně (…). Vznik práva nájmu ideálního podílu (reálně blíže neurčeného) je proto pojmově vyloučen.“(1)

Totéž by platilo pokud osoba užívá vymezenou část pozemku na základě jiného právního důvodu (například právo spoluvlastníka výlučně užívat vymezenou část společného parkoviště). Viz obsah prohlášení podle § 1166 odst. 1 bod 2 zákona č. 89/2012 Sb..

Proto jsem pana Foučka požádal aby sdělil co je o tom „parkovacím místě“ uvedeno v prohlášení. Bez téhle informace není možné mu poradit.

Justitianus


Poznámka (1): Citováno z rozsudku Nejvyššího soudu 26 Cdo 508/2019, ze dne 8.1.2020, Brzobohatá, Ferák, Jackwerthová.
Vložil Justitianus, 6. Prosinec 2021 - 11:46

Poslyšte, pane Foučku: Nebyl jste schopen sdělit nám to hlavní – z čeho dovozujete:

  • že máte soukromoprávní oprávnění parkovat,
  • že jste oprávněn parkovat právě na tom jednom místě, a
  • že jiné osoby jsou z práva parkovat na tomtéž místě vyloučeny.

Až nám tohle všechno napíšete, možná zde i dostanete nějakou radu.

Justitianus

Vložil Hubert (bez ověření), 6. Prosinec 2021 - 10:02

Tohle resi mestska policie.

Proste je zavolate, prokazete doklad k mistu a nechate je odtahnout. Dalsi reseni je pak instalace mobilnich zabran.

Vložil radka2222 (bez ověření), 3. Prosinec 2021 - 19:46

to parkovací místo je v katastru napsané na vás? resp. je to samostatné parcelní číslo, u něhož jste jako vlastník v katastru zapsán vy?

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".