Vložil Justitianus, 19. Listopad 2021 - 19:02
Pane Tomáši, zásadní pro Váš dotaz je toto:

Jde o závadu na společné části? Hrozí škoda na společných částech?


☀ Pokud odpověď alespoň na jednu z otázek zní ANO, pak jde o záležitost kterou SVJ musí řešit. Tedy odstranit poškození/poruchu na společné části. Nebo vyzvat vlastníka jednotky aby se zdržel pronikání odpadní vody do společných částí domu. Toto je možno na něm vymáhat i soudně. Viz § 1183.

☀ Pokud však nehrozí škoda na společných částech, a závada je na potrubí ve vlastnictví vlastníka jednotky, pak jde jen o typické obtěžování mezi sousedy. SVJ s tím nemá naprosto nic společného, a Vy jako předseda se v tom vůbec nemusíte angažovat. Ať si to ti dva vlastníci jednotek vyřeší mezi sebou navzájem. Viz:

§ 1013

(1) Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku; to platí i o vnikání zvířat. Zakazuje se přímo přivádět imise na pozemek jiného vlastníka bez ohledu na míru takových vlivů a na stupeň obtěžování souseda, ledaže se to opírá o zvláštní právní důvod.

Judikatura již dávno dovodila, že na rozpory a obtěžování mezi vlastníky jednotek v bytovém domě jsou použitelná ustanovení občanského zákoníku o obtěžování mezi sousedy. Viz např. rozsudek 22 Cdo 223/2005.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.