Vložil Justitianus, 16. Únor 2022 - 5:53

Jasně, brouku. Ale jsi zcela mimo téma: Zde se nediskutuje o uložení prohlášení vlastníka domu do sbírky listin! Pouhým uložením (změněného) prohlášení se nemění ani spoluvlastnické vztahy, ani nevznikají nové jednotky.

Zde se diskutuje o zániku dosavadní jednotky a vzniku čtyř nových jednotek.

A k zápisu nových jednotek dojde teprve následně, a to vkladem na základě žádosti o vklad. Přílohou žádosti o vklad nové jednotky musí být listina dokládající veřejnoprávní souhlas stavebního úřadu:

  • kolaudační souhlas, nebo
  • kolaudační rozhodnutí, nebo
  • oznámení o záměru započít s užíváním jednotky se souhlasem stavebního úřadu.

5.5.3.1.2.2

Má-li jednotka vzniknout nebo má-li být změněna nástavbou, přístavbou nebo stavební úpravou domu, kde jsou jednotky již vymezeny (§ 1172 odst. 2 ObčZ), zapíší se do katastru nemovitostí změny spoluvlastnických podílů na společných částech až po vzniku nové jednotky (všech nových jednotek) nebo změně dosavadní jednotky. (…) Změny spoluvlastnických podílů na společných částech se zapíší na základě návrhu na vklad spolu s vlastnickým právem k nové jednotce (všem novým jednotkám) podle smlouvy o výstavbě.

Zdroj: Návod pro správu katastru nemovitostí ve znění dodatku č. 1 ze dne 27. července 2017, č.j. ČÚZK-08960/2017–22, účinného od 15. srpna 2017

Justitianus tedy má pravdu: Katastrální úřad zajímá souhlas stavebního úřadu. Bez něj nezaloží list vlastnictví nové jednotky a nezapíše jejího vlastníka. Opět zdravím místní blbečky – minusovače.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.