Vložil Justitianus, 30. Říjen 2021 - 6:42
  • Anonymus, píšete: „Chápu tedy správně, že bez souhlasu ostatních spoluvlastníků podle § 1169 odst. 1 OZ, nebudu schopen docílit rozdělení jednotky? “

Už jsem napsal, že ke změně prohlášení bude nutný písemný souhlas vlastníka rozdělované jednotky (to jest souhlas všech spoluvlastníků jednotky, nebo rozhodnutí soudu které tento souhlas nahradí) a k tomu souhlas vlastníků jednotek s většinou hlasů. K zápisu do katastru bude nutné i veřejnoprávní stanovisko stavebního úřadu (potvrzení o tom, že skutečně existují čtyři nové jednotky uvedené v prohlášení).

  • Dále píšete: „Smlouvou o výstavbě jste mi dočista zamotal hlavu, měl jsem zato, že budou jednotky vznikat změnou prohlášení vlastníka.“

Jak je libo. V tom případě ovšem katastrální úřad zapíše čtyři nové jednotky do podílového spoluvlastnictví všech spoluvlastníků stávající jednotky. Pokud je toto Vaším cílem, pak není potřebná smlouva o výstavbě.

Jestliže plánujete zapsat nově vzniklé jednotky rovnou do vlastnictví čtyř různých osob, pak je potřebné dodat katastrálnímu úřadu buď smlouvu o výstavbě, nebo dvě lejstra: prohlášení a dohodu spoluvlastníků původní jednotky o rozdělení společné věci.

A pokud jde o stavební úpravy, to Vám zhodnotí projektant. Jednotka je dnes jeden požární úsek. Vy chcete mít čtyři jednotky, to znamená čtyři požární úseky. Každá jednotka musí dostat vlastní vstupní dveře s normovanou požární odolností, a budete pro stavební úřad potřebovat stanovisko hasičského záchranného sboru.

Dále: pokud je dnes součástí jednotky nějaká předsíň nebo chodba, máte problém. Každá jednotka by měla být přímo přístupná ze společného prostoru domu. Není možné, aby se do ní vcházelo přes jinou jednotku, leda že by se zároveň zřídila služebnost podle § 1145. Máte to vyřešeno bez bourání a osazování dalších dveří? A kdo bude tedy vlastníkem té chodby?

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.