Vložil Justitianus, 28. Říjen 2021 - 8:20

Radko, máte v hlavě bramboračku. Pletete si vznik závazku (což nastává podpisem kupní smlouvy) s nabytím práva (což nastává vkladem koupeného bytu do katastru), a ještě si to nejspíš pletete se zařazením koupeného bytu do obchodního majetku fyzické osoby.
To jsou tři různé věci, Radko. TŘI! Jedna, dvě, tři.

Také si zjevně pletete údaje uvedené v kupní smlouvě s údaji které jsou zapisovány do katastru. To jsou dvě rozdílné sady údajů, které slouží k odlišným účelům. Vy to zjevně nedokážete rozlišit.
To jsou dvě různé věci, Radko. DVĚ! Jedna, dvě.

Zcela zbytečně zdůrazňujete, že katastrální úřad nezapisuje IČ fyzické osoby. To přece všichni víme, to je technický detail. Ostatně nikdy jsem o tom nic netvrdil, ani tazatel se na toto neptal. To přece nemá s jeho dotazem nic společného. Je Váš problém, že nerozumíte jednoduchému textu v českém jazyce.


Zákon č. 256/2013 Sb. (na který jste odkázala) obsahuje ve svém ustanovení § 4 pouze MINIMÁLNÍ údaje, které musí kupní smlouva obsahovat k identifikaci kupujícího. Zcela Vám ovšem ušlo, že fyzická osoba může v kupní smlouvě uvést i další libovolné nepovinné údaje: například IČ a obchodní firmu, pokud se liší od jména a příjmení této osoby. V takovém případě bude kupující v postavení podnikatele, nikoliv v postavení spotřebitele podle občanského zákoníku. A právě o tom zde od začátku píšu.

Obsah kupní smlouvy se posuzuje (možná Vás to Radko překvapí) pouze z obsahu kupní smlouvy. Koupit byt „na IČ“ znamená uvést IČ (případně i obchodní firmu fyzické osoby) v kupní smlouvě. To je triviální skutečnost. K tomu cituji z rozsudku:

„Soud prvního stupně dovodil, že smlouvu o zápůjčce nelze považovat za spotřebitelskou smlouvu, neboť žalobkyně je sice fyzická osoba, ale smlouvu uzavírala jako podnikatelka s uvedením příslušného identifikačního čísla a místa podnikání.“

Zdroj: rozsudek okresního soudu v Pardubicích 23 C 62/2016–59 ze dne 20.12.2016, potvrzeno rozsudkem Nejvyššího soudu 33 Cdo 5942/2017 ze dne 12.12.2018


Radko, Vy dokonce nevíte ani to, co platí podle ZDP: že majetkem zahrnutým v obchodním majetku fyzické osoby se rozumí majetek, o kterém poplatník s příjmy podle § 7 zákona účtuje nebo ho eviduje v daňové evidenci.
K zařazení bytu do obchodního majetku FO nedojde ani koupí bytu, ani vkladem do katastru, nýbrž teprve tím, že je tento majetek zaveden do účetních knih nebo do daňové evidence.

Kupující může dát najevo, že právně jedná jako podnikatel. Toho dosáhne tím, že ve smlouvě uvede IČ. Byt se pak stane součástí obchodního majetku fyzické osoby (podnikatele) tím, že si jej zařadí do obchodního majetku. S tím nijak nesouvisí obsah záznamu v katastru. Už tomu rozumíte, bramboračko?

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.