Vložil Justitianus, 6. Říjen 2021 - 20:06

Lubomíre, nevím kde jste našel to tvrzení. JE OVŠEM ZCELA NESPRÁVNÉ. Jsou to lži, které se opisují stále dokola, přestože byly už vyvráceny před x lety. Takto formulovanou povinnost SVJ nemá! Vaše pochyby jsou tedy oprávněné.

Je třeba odlišovat případ kdy samo SVJ prodává či pronajímá (což je zcela výjimečné), od případu kdy jednotlivý vlastník jednotky prodává či pronajímá (což je naopak velmi časté). V případech kdy prodávajícím či pronajímatelem je jednotlivý vlastník jednotky, nevzniká SVJ žádná přímá povinnost vůči nikomu.

V tomto druhém případě platí: Povinnost SVJ opatřit si PENB a předat vlastníkovi jednotky vznikne jedině pokud vlastník jednotky o PENB požádá (§ 7a odst. 2 písm. f zákona č. 406/2000 Sb.). Od okamžiku žádosti má SVJ lhůtu 60 dnů na to, aby si opatřilo PENB a předalo žadateli.

Jakmile mají statutáři v ruce PENB, nejrozumnější a nejjednodušší věc kterou mohou udělat je vložit to lejstro ihned do sbírky listin rejstříkového soudu. Pak už se SVJ nemusí o nic starat a nikomu nic předávat – nejméně po dobu 10 let.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.