Vložil Justitianus, 6. Říjen 2021 - 19:39

Podle zákona č. 89/2012 Sb. platí:

§ 253
(1) Kdo zasedání zahájí, ověří, zda je členská schůze schopna se usnášet. (…)
§ 1206
(1) Shromáždění tvoří všichni vlastníci jednotek. (…)
(2) Shromáždění je způsobilé usnášet se za přítomnosti vlastníků jednotek, kteří mají většinu všech hlasů. (…)

Z uvedeného plyne, že předsedající má zákonem uloženu povinnost ověřit totožnost jednotlivých účastníků. Jinak by nebyl schopen určit zda přítomné osoby jsou či nejsou vlastníky jednotek či zmocnění zástupci vlastníků jednotek. Bez takového individuálního ověření není možné ani učinit závěr o tom zda shromáždění je či není schopné usnášení. K ověření totožnosti je ovšem možné přistoupit teprve po tom, co osoba svou totožnost prokáže.

Nesplnění zákonné povinnosti předsedajícího podle § 253 může mít za následek zpochybnění rozhodnutí přijatých na shromáždění a případně i vznik škody, za kterou by předseda SVJ plně odpovídal. Po nikom nemůže být spravedlivě požadováno, aby porušil zákon a vystavil se nebezpečí postihu za způsobenou škodu.

Podmínka ověření totožnosti účastníků shromáždění sleduje legitimní cíl (ochranu práva všech spoluvlastníků), a zároveň není zjevně nepřiměřená. Jestliže předseda SVJ uvedl v pozvánce, že totožnost vlastníků jednotek bude ověřována pomocí osobního dokladu, pak to platí.

Vlastník jednotky samozřejmě nemá povinnost předložit osobní doklad. Nemá ani povinnost sdělit své jméno, příjmení, datum narození či bydliště. Není povinen sdělit vůbec nic, ani zda je vlastníkem či zástupcem, ani kterou jednotku v domě vlastní (či koho zastupuje). Může mít na obličeji masku Mickey Mouse, nebo i jinou žertovnou masku, kterou odmítne sundat. Může se převléci za uhlí.

Jestliže se však takto chová, je to buď blb, nebo troll, který to dělá schválně. Výsledkem je (jak už jsem napsal), že mu nebude umožněna účast na shromáždění. Může si pak stěžovat na lampárně.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.