Vložil Justitianus, 1. Říjen 2021 - 15:32

Fery, Váš dotaz je boužel neurčitý. Nenapsal jste to nejdůležitější – co je obsahem smlouvy. Ani zda se skutečně jedná o pronájem části stavby, nebo jde o pacht. To je zásadní rozdíl.

Odpovím tedy pouze obecně ohledně nájmu části věci (nájem plochy na střeše budovy).

Podle § 2213 platí, že nájemce je i bez zvláštního ujednání povinen užívat věc jako řádný hospodář k ujednanému účelu, nebo není-li ujednán, k účelu obvyklému, a platit nájemné.
Podle § 2215 platí, že souhlasí-li pronajímatel, může nájemce zřídit třetí osobě k věci užívací právo; byla-li nájemní smlouva uzavřena v písemné formě, vyžaduje i souhlas pronajímatele písemnou formu. Zřídí-li nájemce třetí osobě užívací právo k věci bez souhlasu pronajímatele, považuje se to za hrubé porušení nájemcových povinností způsobující pronajímateli vážnější újmu.
Podle § 2232 platí, že porušuje-li [nájemce] zvlášť závažným způsobem své povinnosti, a tím působí značnou újmu [pronajímateli], má dotčená strana právo vypovědět nájem bez výpovědní doby.

Z uvedeného plyne jak je možno postupovat vůči nájemci, který hrubě porušil povinnosti plynoucí z nájmu. Okamžitá výpověď (nebo i pouhá hrozba okamžité výpovědi) může být použita jako nátlak ke sjednání nové smlouvy, která bude pro pronajímatele finančně výhodnější.


Upozorňuji na povinnost pronajímatele podle § 2291 vyzvat před doručením výpovědi nájemce, aby v přiměřené době odstranil své závadné chování, popřípadě odstranil protiprávní stav; neučiní-li [pronajímatel] tak, k výpovědi se nepřihlíží.

Ustanovení § 2291 je speciálním ustanovením o nájmu bytu, k tomu viz rozsudek Nejvyššího soudu ze dne 18. 1. 2017, sp. zn. 26 Cdo 4249/2016. Není však vyloučeno, že stejné hledisko by soud uplatnil i v případě výpovědi z nájmu jiné věci nežli bytu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.