Povinné datové schránky pro SVJ od 1.1.2023 ?

Vložil Zdeno (bez ověření), 1. Říjen 2021 - 8:29 ::

Jinde se tu diskutovalo o povinnosti datových schránek pro SVJ, prozatím nejsou, ale:

https://www.e15.cz/…niku-1382536

Když si čtu budoucí znění zákona 300/2008, tak úplně přímo to tam sice nevidím, ale je tam toto (a předpokládám, že to platí pro SVJ, nebo ne?):

Přechodná ustanovení zavedena zákonem č. 261/2021 Sb. Čl. CXLIII

4. Ministerstvo vnitra zřídí nejpozději do 31. března 2023 datovou schránku právnické osoby podle § 5 odst. 1 zákona č. 300/2008 Sb., ve znění účinném od 1. ledna 2023, právnické osobě, která k 1. lednu 2023 existuje, je zapsána v základním registru právnických osob, podnikajících fyzických osob a orgánů veřejné moci a nemá zřízenu datovou schránku právnické osoby. Větou první není dotčeno právo právnické osoby požádat si v době od 1. ledna 2023 do zřízení datové schránky právnické osoby podle věty první o zřízení datové schránky právnické osoby.

  • datová schránka

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Vložil Odeslal (bez ověření), 11. Říjen 2021 - 15:29

Jaké důsledky má zaslání do nesprávné datové schránky, když příjemce má více datových schránek? Např. příjemce má datovou schránku jako znalec, jako podnikající fyzická osoba a jako nepodnikající fyzická osoba (je řada dalších kombinací). Nemusí být vždy zřejmé, která datová schránka je správná. Jistě je řešením zasílat v takovém případě do všech datových schránek příjemce, takové řešení mi ale nepřipadá příliš vhodné.

(I některé orgány státní moci mají více datových schránek, ale tam by to problém představovat nemělo.)

Vložil Pavel, 11. Říjen 2021 - 21:47

Odeslale,

rozdíl mezi doručením do správné a nesprávné DS tkví v tom, že u nesprávné DS nelze uplatnit fikci doručení. Tzn. dnem, kdy jste z nesprávné DS vyzvedl písemnost, bylo ze strany OVM doručeno.

Hezký den!

Pavel

Vložil Uživatel (bez ověření), 9. Říjen 2021 - 14:03

Samotná myšlenka datových schránek je dobrá,

uživatelské provedení je katastrofální (od okamžiku, kdy máte více než několik zpráv).

Je nějaká testovací datová schránka, do níž je možné poslat zprávu a která odpoví, abych otestoval funkčnost nové schránky?

Mám datovou schránku, SVJ mi do ní odmítá posílat a dále trvá na České poště s dodejkou.

Vložil Hubert (bez ověření), 9. Říjen 2021 - 22:43

V zakladu muzou dorucovat pouze statni organizace, pro ostatni subjekty to musite povolit a myslim ze se za to plati … nepouzivam to.

Vložil . (bez ověření), 9. Říjen 2021 - 17:27

Společenství se chová správně. V případě soudního sporu soudce chce vidět pouze dodací lístek, žádná zpráva do datové schránky soudce nezajímá.

Vložil Hubert (bez ověření), 9. Říjen 2021 - 22:53

Je nova doba … staci i dorucenka z datovky.

Horsi je to ze si uz pinkaji doporucenymi dopisy, tam uz asi moc prostoru na dohodu asi nebude.

Osobne odmitam chodit na postu, doporucene jsem poslal snad jen 2 dopisy a to jeste pres agenturu.

Bydlim tady, kazdy se muze zastavit a predat mi to osobne.

Vložil já, já, já , jenom já (bez ověření), 10. Říjen 2021 - 12:43

Huberte, vy jste vůbec nic nepochopil. Pokud jste zástupcem společenství,tak u soudu musíte za společenství dodat to, co chce soudce. Ne to, co si vy myslíte, že je nejlepší, nejjednodušší a praktické. Na to, co se líbí vám, soudce kašle.

Vložil Hubert (bez ověření), 12. Říjen 2021 - 0:23

Ja vim ze Vas asi nenadchnu, ale vetsinou se snazim stretum vyhnout a vyresit jej nez vubec k soudu dojde, pokud budu uvazovat ve spolecenstvi.

Na druhou stranu uz nejake soudy mam za sebou a nemel jsem s nicim problem, alespon v dorucovani.

Vložil Hubert (bez ověření), 3. Říjen 2021 - 0:22

My uz ji mame.

Od te doby co jsem videl rozsudek pro zmeskani, dale na co jsou vsechno schopni nekteri clenove podat zalobu a take ze me osobne nebavi behat na postu … jsem ji nechal v SVJ zavest.

Info mi chodi do e-mailu a take SMS.

Nevidim v tom nic negativniho.

Vložil Pavel, 2. Říjen 2021 - 13:24

Zdeno,

ten otazník v nadpisu je zbytečný.

Moudrá strana a vláda rozhodla, že v době, kdy v ČR chybí cca 300 000 pracovníků IT, se bude rozšiřovat elektronizace státní správy. Údajně proto, aby se vše zjednodušilo, zlevnilo, zrychlilo atd. Místo toho, aby se zjednodušovala státní agenda, tak se na komplikovanou a chaotickou státní agendu naroubuje elektronizace. A tak vznikají nové předražené elektronické agendy, které moc nefungují. V poslední době evidence skutečných majitelů, předtím dálniční známky a mnoho dalších.

Ale k datovým schránkám. Jak už jsem psal rozhodující je § 5/1 zákona 300/2008 Sb. Podle současného znění se toto ustanovení vztahuje hlavně na právnické osoby zřízené zákonem a právnické osoby zapsané v OR. Od 1.1.2023 se ale toto ustanovení vztahuje na všechny osoby zapsané v registru osob.

Takže zbývá zjistit co je registr osob (ROS). To řeší zákon č. 111/2009 Sb. v § 25. Do ROS patří všechny právnické osoby. Proto budou od 1.1.2023 zřizovány datové schránky i všem statisícům neziskových subjektů jako jsou mj. spolky a SVJ.

Pokud se někdo řádně nestará o datovou schránku, tak to může mít dalekosáhlé důsledky. Desátým dnem se přípis od orgánů veřejné moci považuje za doručený. Zažil jsem u podnikatelů, že společnost dostala pokutu od soudu za neuložení účetní závěrky. Předchozí výzvu od soudu si totiž nikdo nepřečetl. Zažil jsem, že společnosti bylo zrušeno plátcovství DPH, protože si nepřečetlo dopis od FÚ. Doručením do datové schránky začínají běžet všechny lhůty, což např. v případě soudních sporů může mít dalekosáhlé důsledky.

Podle § 72/6 daňového řádu budou muset být všechna formulářová podání činěna pouze elektronicky. Samozřejmě pod sankcí.

Hezký den!

Pavel

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".