Vložil Justitianus, 28. Září 2021 - 7:14

Jestliže chcete ztrácet čas kritizováním členů výboru, na to vám ta jedna hodina bohatě postačí.


Ohledně času uvedeného v pozvánce se použijí příslušná ustanovení občanského zákoníku, pokud vaše stanovy neurčují něco jiného:

  • Podle § 1221 platí, že nevyplývá-li z ustanovení o společenství vlastníků něco jiného, použijí se přiměřeně ustanovení o spolku, zejména ustanovení o svolání, zasedání a rozhodování kolektivních orgánů.
  • Podle § 1207 platí, že zasedání svolává statutární orgán SVJ pozvánkou. Podle § 249 platí, že z pozvánky musí být zřejmé místo, čas a pořad zasedání. Z uvedeného plyne, že výbor jednal v souladu se zákonem, jestliže v pozvánce vymezil čas počátku a konce zasedání.
  • Podle části NOZ „Absolutní majetková práva“, § 978, platí že od ustanovení této části se lze odchýlit ujednáním s účinky vůči třetím osobám, jen připouští-li to zákon. Zákon však nepřipouští dodatečnou změnu času zasedání (a to ani v čáti o spolku, ani v části o SVJ).

Z uvedeného plyne, že není možné svévolně prodloužit vymezený čas uvedený v pozvánce, ledaže by s touto změnou souhlasili všichni přítomní vlastníci jednotek a právnická osoba SVJ. Není-li v průběhu shromáždění získán tento souhlas, pak zasedání je skončeno uplynutím vymezeného času. K tomu co se snad dělo po skončení zasedání se nepřihlíží, a výbor z takové neoficiální diskuse nepořizuje zápis.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.