Vložil Justitianus, 23. Září 2021 - 16:58

Tomasi, v první řadě je třeba zjistit zda závada je na společných částech domu, nebo na majetku vlastníka bytu nad vaším bytem. Podle toho se pak bude odvíjet vše ostatní.

  1. Jde- li o závadu na společné čáti, pak povinnost opravit tuto část má SVJ. Při tom si může zjednat přístup do bytu i přes nesouhlas vlastníka bytu za použití § 1183 zákona č. 89/2012 Sb. (např. rozhodnutím soudu, ukládáním pokut uvedených ve stanovách, vymáháním vzniklé škody při odmítnutí přístupu). Vy můžete (nezávisle na činnosti či nečinnosti SVJ) vymáhat náhradu škody na SVJ, jestliže je nečinné.
  2. Jde- li o závadu na majetku jiného vlastníka jednotky, je to ovšem poněkud jiný případ. SVJ je mimo hru; jde o přímé obtěžování z bytu do bytu. Vlastník jednotky se může domáhat (sám za sebe) aby soused v horním bytě se zdržel obtěžování (§ 1019), které spočívá v pronikání vody z jeho bytu do Vašeho bytu. Soused je také povinen umožnit vstup do bytu k opravě (§ 1022 per analogiam).

Tím největším problémem u tohoto typu závad je zjistit zda jde o případ č. 1 nebo č. 2. To se mnohdy dá s jistotou určit teprve po vybourání stavebních částí až k poškozenému/ne­těsnícímu úseku potrubí.

V normálně fungujícím SVJ by SVJ prostě zařídilo opravu a zjednalo by si k tomu přístup do horního bytu. Po zjištění a odstranění závady by pak SVJ buď neslo náklad samo, nebo by vynaložený náklad dodatečně vymáhalo na vlastníkovi jednotky, na jehož majetku byla závada. Ve vašem domě ovšem SVJ nefunguje, předseda je blb který nepracuje a Vy jen hledáte výmluvy proč jej nenahradit někým kdo bude schopný dělat to co dělat má. Se mi zdá že s tímto postojem jste v p*deli.


  • Kterýsi blb zde napsal: „SÚ se tím nezabývá.“

Samozřejmě se tím bude zabývat stavební úřad, jakmile se o tom dozví. Plíseň v bytě je hygienickou závadou stavby. Unikající voda může být stavební závadou, ohrožující statiku stavby (koroze panelové výztuže, nebezpečí hniloby dřevěných trámů, atd.). SÚ to ovšemže neopraví za vlastníka. Činnost SÚ bude spočívat v opakovaném ukládání pokut vlastníkovi stavby, dokud nebude zjednána náprava. I takováto činnost SÚ je žádoucí, jestliže vlastníci jednotek jsou lhostejní a SVJ nedělá co ma dělat.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.