Vložil Justitianus, 19. Září 2021 - 4:46
  • Radka2222 napsala: „nájem a ubytování je rozdíl …“
  • Pavel napsal: „Ten rozdíl mezi nájmem a ubytováním řeší [rozsudek] na 8 stránkách.“

Pavle a Radko, je zajímavé, že všichni mluvíme a píšeme česky, ale vy dva dáváte běžným pojmům „nájem“ a „ubytování“ jiné významy než ve skutečnosti mají. Cituji:

89/2012 Sb. § § 2235
(1) Zavazuje-li nájemní smlouva pronajímatele přenechat nájemci k zajištění bytových potřeb nájemce a popřípadě i členů jeho domácnosti byt nebo dům, který je předmětem nájmu, nepřihlíží se k ujednáním zkracujícím nájemcova práva podle ustanovení tohoto pododdílu.
(2) Ustanovení tohoto pododdílu se nepoužijí, přenechává-li pronajímatel nájemci byt nebo dům k rekreaci nebo jinému zjevně krátkodobému účelu.

Z uvedeného plyne, že pod pojem „nájem bytu“ spadá jakýkoliv nájem bytu, tedy i nájem k účelu ubytování, k rekreaci, či k jakémukoliv jinému zjevně krátkodobému účelu. I krátkodobá nájemní smlouva k bytu je “nájmem” na základě nájemní smlouvy sjednané mezi nájemcem a pronajímatelem. Je tedy nesmyslem stavět do protikladu pojmy „nájem“ a „ubytování“. Ostatně zákonodárce zmínil v § 2326 vedle sebe „smlouvu o přechodném nájmu“ a „smlouvu o ubytování“ (se stejnými právními účinky). K lepší přehlednosti problematiky zdanění uvádím zjednodušenou tabulku.

Činnost podrobnosti ZDP
poskytování ubytovacích služeb živnost § 7
nájem bytu zařazeného do obchodního majetku podnikání § 7
nájem bytu nezařazeného do obchodního majetku prostý pronájem k bydlení § 9
nájem bytu nezařazeného do obchodního majetku prostý pronájem k ubytování, rekreaci, jinému zjevně krátkodobému účelu § 9

Je zjevné, že spor mezi daňovým subjektem a finanční správou vůbec není o tom zda jde o “nájem” nebo o “ubytování”. Samozřejmě by mohlo jít o nájem i o ubytování zároveň; to se vzájemně nevylučuje. Mluvme a pišme česky.

Spor je o tom, zda jde o nájem bytu nebo o poskytování ubytovacích služeb, což je živnost podle živnostenského zákona, která se daní podle § 7 ZDP a nejspíše podléhá odvodu poplatku z pobytu podle zákona č. 565/1990 Sb., o místních poplatcích. Jde-li skutečně o živnost by měl vyřešit živnostenský úřad (živnostenský list, povinnost označit provozovnu, režim spotřebitelské smlouvy). Finanční úřad se věcí zabýval pouze z hlediska daňového, ale pokuta od ŽÚ může následovat.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.