Vložil Justitianus, 1. Září 2021 - 21:24

Členové výboru navrhují totální nesmysl. Nemá žádný smysl snažit se vyjmenovávat společné části do všech podrobností. Společnými částmi (společnými všem vlastníkům jednotek) je všechno to, co nebylo v prohlášení výslovně vyčleněno do výlučného vlastnictví jednotlivých vlastníků jednotek. U prohlášení podle zákona č. 72/1994 Sb. mohou vedle toho existovat i společné části, které jsou společné vlastníkům jen některých jednotek.

Zejména je v prohlášení nutné vyvarovat se používání slov, která mají více odlišných významů. Nevidím důvod proč míchat dohromady prázdné prostory (uzavřené či otevřené) se stavebními konstrukcemi. Pokud budete v prohlášení používat pojmy které mají více odlišných významů, koledujete si o průser.

  • Například „balkon“ z hlediska užívacích práv označuje pouze prázdný prostor plný vzduchu. Stejně jako „místnost“, „lodžie“, „terasa“, „kóje“.
  • Ovšem „balkon“ z hlediska stavebně-technického bude stavař chápat jako architektonický prvek, součást stavby (stavební konstrukce, které vyčnívají z fasády).

Pokud jde o okna, zde žádný problém nevzniká: okno jako stavební prvek je součástí fasády. Skládá se z okenního rámu, okenního křídla se zasklením a z kování. Vlastník okna je určen v prohlášení. To nemůže být změněno bez souhlasu vlastníka jednotky. Šlo by o vyvlastnění.

To platí i obráceně: jestliže okna (v jiných bytech) nejsou Vaše, nemůžete být přinucena stát se jejich spoluvlastníkem. Musela byste totiž potom za tato okna platit při jejich opravě či výměně. Proto je v rozporu s ústavou nejen vyvlastnění, ale i nucené přivlastnění majetku bez vašeho souhlasu.


Upozorňuji, že pokud vaši blbečci toto schválí, katastr bude nové prohlášení akceptovat bez mrknutí oka a bez toho, že by cokoliv kontroloval.

Zřejmě nezbude než obrátit se na soud, a to i v případě, že dojde k porušení Vašich základních práv uvedených v Listině základních práv a svobod. V právním státě by šlo o absolutně neplatné hlasování. Bohužel v České republice nelze na toto spoléhat. Soudy totiž ochotně judikují, že pokud se vlastník jednotky neobrátil na soud v důležité záležitosti, pak výsledek hlasování i zprasené prohlášení platí i pro něj. Zároveň požádejte soud o vydání předběžného opatření, kterým se zakáže právnické osobě SVJ vložit nové prohlášení do sbírky listin katastrálního ú­řadu.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.