Vložil webDOMU (bez ověření), 14. Říjen 2015 - 19:54

Dovolujeme si Vás informovat, že 1.1.2016 vstoupí v účinnost zákon č. 221/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů. Novelou dochází mimo jiné ke změně povinnosti ve zveřejňování účetní závěrky společenstvím vlastníků jednotek ve sbírce listin. Do 31.12.2015 platí povinnost zveřejnit účetní závěrku ve sbírce listin pro osoby, které se zapisují do obchodního rejstříku (SVJ se do obchodního rejstříku nezapisuje), od 1.1.2016 zveřejňují účetní závěrku ty osoby, které se zapisují do veřejného rejstříku, účetní závěrku tedy budou ukládat ve sbírce listin také společenství vlastníků jednotek (SVJ), neboť rejstřík společenství vlastníků jednotek je dle zákona o veřejných rejstřících definován jako veřejný rejstřík.

Podle přechodných ustanovení novely zákona o účetnictví je potřeba zveřejnit také účetní závěrku společenství vlastníků jednotek za rok 2014 a 2015, a to nejpozději do 31.3.2016 účetní závěrku za rok 2014 a do 30.11.2017 účetní závěrku za rok 2015. Pro ostatní účetní závěrky vždy nejpozději do 12 měsíců od rozvahového dne (podle zákona o veřejných rejstřících bez zbytečného odkladu).

Při nesplnění povinnosti účetní závěrku zveřejnit hrozí pořádková pokuta 100 000 Kč. Pokud se jedná o opakované porušení této povinnosti, soud vyzve k nápravě a může dokonce přistoupit k zahájení řízení o zrušení zapsané osoby s likvidací. V případě společenství vlastníků jednotek si však nedovedeme takový krok ze strany soudu představit.

Novela zákona o účetnictví pro rok 2016 nově umožňuje pro vybrané účetní jednotky, mezi které patří také společenství vlastníků jednotek, aby neukládali do sbírky listin výkaz zisků a ztrát (výsledovku). Povinnost sestavit účetní závěrku pro společenství vlastníků jednotek však tímto není dotčena, pouze není povinnost ji zveřejňovat. To platí také pro další osoby zapsané ve veřejném rejstříku, tedy i obchodním rejstříku, pokud splňují kritéria malé a mikro účetní jednotky, a které nemají povinnost mít účetní závěrku ověřenu auditorem. Zdůvodněním je, aby tyto údaje nebyly využívány zejména konkurencí.

více také na https://webdomu.cz/s/aktuality

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.