Vložil Justitianus, 11. Srpen 2021 - 15:06

Alexi, jste poněkud popleten. Rozhodnutí nejvyššího orgánu právnické osoby SVJ zavazuje právnickou osobu SVJ. To je jako když se Vy rozhodnete, že v pátek půjdete do hospody na pivo: také Vás toto Vaše rozhodnutí zavazuje – to snad není nutné extra zdůrazňovat!?!

Pokud jste svéprávný, pak Vám to musí být jasné.

Jde o to, že přijaté rozhodnutí (v tomto případě se diskutovalo o vodoměrech) nezavazuje přímo vlastníky jednotek. Rozhodne-li SVJ o výměně vodoměrů, bude tu výměnu realizovat zase SVJ (až se uráčí statutárům). Rozhodne-li shromáždění například o změně stanov, závazné budou až ty nově přijaté stanovy, nikoliv pouhé hlasování o nich.

A pokud jde o závaznost pro statutáry: ta je nevymahatelná. Onehdy soud poradil členům SVJ, že neposlušnost stautárů nelze „trestat“ přes soudy: je pouze možno uvnitř SVJ rozhodnout o snížení odměn statutárům, nebo o jejich výměně za jiné osoby. Přesně tak to velmi přiléhavě popsal Nejvyšší soud v nedávném rozsudku 26 Cdo 913/2019 ze dne 27.08.2019: „… případná pochybení orgánů společenství při hospodaření s majetkem mohou mít význam např. při rozhodování o personálním obsazení těchto orgánů (…)“.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.