Vložil Justitianus, 11. Srpen 2021 - 5:07
  • Adviser napsal: „Trapné okecávání. Nic víc.“

Pane advisere, pak tedy podle Vás „trapně okecával“ i Nejvyšší soud, když v nedávném rozsudku 26 Cdo 235/20­21 uvedl:

Lze tak uzavřít, že rozhodnutí odvolacího soudu je v souladu s ustálenou judikaturou dovolacího soudu, došel-li k závěru, že žalovaný své povinnosti vlastníka jednotky ve vztahu k předmětným bytovým jednotkám neplnil, jestliže nehradil příspěvky vlastníka na správu domu v souladu s řádně doručenými měsíčními předpisy, a z tohoto důvodu je povinen uhradit dlužnou částku za předmětné období spolu s příslušenstvím v podobě úroku z prodlení.

S potěšením konstatuji, že můj názor je v souladu s ustálenou judikaturou.

Soudci soudu nalézacího, odvolacího i Nejvyššího měli (stejně jako já) jasno v tom, že povinnost žalovanému vznikla teprve doručením předpisu plateb od SVJ. Ani žalobce, ani soudy nespojovaly povinnost žalovaného hradit příspěvky na správu s datem rozhodnutí shromáždění. (To je ostatně každému jasné, protože rozhodnutí shromáždění zpravidla neobsahuje konkrétní výše plateb jednotlivých vlastníků jednotek; tuto výši vypočte SVJ teprve dodatečně.)

Už jsem to přece napsal: rozhodnutí shromáždění je pouze právní událostí, která zavazuje pouze právnickou osobu SVJ k určitému chování v budoucnu. Pro vlastníka jednotky je závazné teprve právní jednání SVJ – to jest doručení předpisu plateb na následující období. Pravdu mám tedy já a Nejvyšší soud.

Pane advisere, pokud se Vám tato skutečnost nelíbí, jděte si stěžovat na Nejvyšší soud, nebo na lampárnu ;-).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.