Vložil BásníkAmpleforth, 6. Srpen 2021 - 7:26

„SVJ musí mít rozpočet schválen shromážděním vlastníků.“

Výborná poznámka. Podle zákona a stanov schvalujeme účetní uzávěrku předchozího roku. Rozpočet na příští rok nám stanovy nenařizují – u nás je to ale něco jako zvykové právo. Pokud není obvyklé, že shromáždění vlastníků schvaluje rozpočet na další rok, pak se mohu pokusit toto zvykové právo porušit. Nechci jít ale proti vůli vlastníků (kteří jsou zvyklí a chtějí to), pokud se to v jiných SVJ běžně schvaluje.

„Rozpočet, který se bude schvalovat musí být zaslán předem jako součást pozvánky na schůzi shromáždění vlastníků.“

Tak ve stanovách máme (a je to doslovně převzato ze vzorových stanov, podle kterých bylo naše SVJ před více než 10 lety zakládáno), že:

Dále se v pozvánce uvede, kde se mohou členové společenství seznámit s podklady k nejdůležitějším bodům jednání, pokud nejsou tyto podklady k pozvánce připojeny.

I kdybychom rozpočet neschvalovali, ale byl to bod jednání (což bude bez ohledu to, jestli se bude schvalovat), tak s musím s tím rozpočtem vlastníky seznámit už v době poslání pozvánky.

Ano, jistě – ze stanov neplyne, že ten rozpočet nemůže mít podobu: Příjmy 400 000 – 500 000 Kč (dle schválení shromážděním), ale šlo mi hlavně o to, jaká je obvyklá praxe jinde.

V účetnictví SVJ neexistuje „fond oprav“

Bohužel nechápu. Každé SVJ musí mít ze zákona dlouhodobé zálohy na opravy domu. A ty se běžně laicky a srozumitelně (!) nazývají fond oprav. Pokud se nepletu, tak tyto zálohy nejsou v zákoně nijak konkrétně pojmenované, takže netuším, co je za problém je nazývat právě fondem oprav. Nebo v čem je problém?

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.