Vložil VikttPi, 27. Červen 2021 - 22:23

Email není v pořádku.

Paní magisterka Adriana Kvítková jako osoba fyzická sice může mít jakýkoliv názor na zákon a má právo nepochopit, co to za nesmysly tam jsou napsány. Ale kdybych musel jednat jménem celé společnosti zejména spravovat cizí peníze, bych byl určitě mnohem opatrnější.

Nelze citovat Zákon a zároveň dopisovat to, co tam není.

Tedy citovaný paragraf zní: § 1186 (1) Při převodu vlastnického práva k jednotce nevzniká osobě odpovědné za správu domu povinnost vypořádat příspěvky na správu domu a zálohy na plnění spojená nebo související s užíváním bytu.

A znamená jen to, co je výslovně napsáno. Toto ustanovení v žádném případě ne osvobozuje dotyčnou osobu od plnění povinností vzniklé podle stejného Zákonů:

§ 1181 Vlastník jednotky platí zálohy na plnění spojená nebo související s užíváním bytu (služby) a má právo, aby mu osoba odpovědná za správu domu zálohy včas vyúčtovala.

Jste vlastníkem jednotky a splácel jste zálohy? Vzniká vám právo na vyúčtování. Pozbyl jste vlastnictví = pozbyl jste práva na vyúčtování po zaplacených zálohách? Ne! Změna postavení osoby nemá nic společného s právem, které vzniklo před tím.

Připomínám, že se jedná o nakládání se zálohy. Zálohy jsou prostředky toho, kdo jich složil, a jsou do poslední chvíli výhradním majetkem této osoby. Příjemce záloh má narok na kompenzace vlastních nákladů spojených s poskytováním služeb této osobě, a to z poskytnuté zálohy,. Pokud celková výše nákladů je menši než souhrn záloh, tak tento rozdíl je pořád majetkem dotyčné osoby. V opačném případě vzniká dluh. Předpokládám, že pan jednatel společnosti zapomněl, že zálohy nejsou jeho vlastní peníze, ani peníze společnosti, pro kterou působí.

Nejsem právníkem, ale prostě mě nenapadá ani jeden příklad kdy změna postavení osoby by nějak ovlivňovala její práva, která vznikly před okamžikem změny postavení.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.