Vložil MilenaP., 27. Červen 2021 - 19:42

protože Vás zajímá reakce p. Šáry z DOSPRY Chomutov tak tady je.

---------- Původní e-mail ---------- Od: Stanislav Šára, MBA <jednatel@dos­pra.cz> Komu: Milena Pušová <pusova.m@sez­nam.cz> Datum: 24. 6. 2021 10:45:04 Předmět: vyjádření k 1. výzvě ze dne 23.6.2021

Vážená paní Pušová,

navazuji na naši dnešní osobní schůzku a převzatou 1. výzvu ve věci výplaty přeplatku ve výši 4.625 Kč vyplývajícího z vyúčtování služeb 2020 a sděluji, že přeplatek musí být vyplacen současnému vlastníkovi jednotky, a to s odkazem na ust. § 1106 ve spojení s ust. § 1186 zákona č. 89/2012 Sb., občanský zákoník, v platném znění.

Dále s odkazem na bod 1) §1186 NOZ platí, že při převodu vlastnického práva k jednotce nevzniká osobě odpovědné za správu domu povinnost vypořádat příspěvky na správu domu a zálohy na plnění spojená nebo související s užíváním bytu. V případě převodu jednotky v průběhu zúčtovacího období tedy nebude vyhotoveno zvláštní vyúčtování k okamžiku převodu, vyúčtování proběhne v obvyklém termínu s tím, že osobou povinnou k úhradě nedoplatku je nabyvatel, stejně tak je nabyvatel osobou oprávněnou pro vyplacení přeplatku. Vyúčtování se nerozděluje, zpracovává se pouze 1 vyúčtování, které se doručuje nabyvateli (aktuálnímu vlastníkovi v době zpracování vyúčtování).

22.2.2021, Mgr. Adriana Kvítková, Zdroj: Verlag Dashöfer

Protože je v případě vyúčtování zálohových plateb vznik i splatnost dluhu „odsunuta“ až na dobu po prodeji, tedy v okamžiku vydání potvrzení není takový nedoplatek splatný, je zřejmé, že takto vzniklý dluh bude povinen uhradit nabyvatel, tedy aktuální vlastník jednotky v době, kdy dluh vzniknul – tedy v okamžiku vyúčtování a splatnosti nedoplatku z něj vzešlého. A to s odkazem na ust. § 1106 občanského zákoníku, dle kterého se s vlastnictvím nabývají i práva a povinnosti s věcí spojená, mj. i povinnost příjemce služeb (vlastník jednotky) provést finanční vyrovnání s poskytovatelem služeb (SVJ) v souladu s ust. § 7 zákona č. 67/2013 Sb., kterým se upravují některé otázky související s poskytováním plnění spojených s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty. Stejný princip se uplatní i u případného přeplatku.

Pevné zdraví

Stanislav Šára, MBA majitel, jednatel DOSPRA, spol. s r.o. jednatel@dospra­.cz CEO, +420 777 880 008

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.