Vložil Justitianus, 7. Květen 2021 - 1:25
  • Zdeno, ptáte se: „Zkuste to více rozvést, co myslíte pod tím „takovéto rozdíly v nákladech“.“

Zdeno, existují koeficienty a součinitele pro polohu místnosti. Cílem těchto úprav je odstranit „nespravedlnost“ u místností v nevýhodné poloze (rohové, nad základovou deskou, pod střechou, nad průjezdem, s orientací na sever (bez tepelných zisků z oslunění), ve vyšším podlaží (intenzivnější ochlazování větrem), místnosti nadměrně zasklené, místnosti sousedící s nevytápěnými společnými místnostmi neizolovanou stěnou, koeficienty pro různou vnitřní výpočtovou teplotu (v prodejně není třeba topit jako v bytě), atd…).

Napřiklad koeficient pro nadměrné zasklení je obecně zmíněn v § 2 odst. 10 písm. d vyhlášky č. 194/2007 Sb..

Tvrdit a prokazovat že máte „spravedlivě“ určené koeficienty pro všechny tyto vlivy – to je povinností SVJ. Cílem ke jakýsi komunismus: aby všichni platili pokud možno stejnou částku za 1 m2 při stejné (srovnatelné) tepelné pohodě uvnitř místností. A to samozřejmě při různých tepelných ztrátách místností, různých výkonech instalovaných radiátorů a velmi různých náměrech na indikátorech.

Je-li v jednom bytu či v nebytu celá stěna prosklená (a dokonce jednoduchým zasklením), pak už jen tento jediný údaj mi říká, že tepelné ztráty budou někde kolem 300% hodnoty místnosti s oknem běžné velikosti s dvojsklem. To byste tedy měli vlastníkovi kompenzovat koeficientem (například) 0.3333. Když už tedy uplatňujete ten komunismus v oblasti vytápění. A k tomu ještě přistupuje koeficient pro nevytápěnou podlahu, pro ochlazované další stěny, pro vyšší strop, atd.

Přesný výpočet tepelných ztrát místností vám provede každý projektant ústředního topení. Je to jejich džob, mají na to počítačové programy. Není třeba bastlit koeficienty na koleně ani je opisovat z jiných domů (kde byly určeny taky nějak amatérsky odhadem). Ostatně na toto téma se zde už podrobně psalo, viz Koeficienty polohy podle počítače (vložil lake, 11. Leden 2015 – 14:57).

Abyste mohli uplatňovat meze –20% a +100% (tedy 80% a 200% podle vyhlášky), musíte mít napřed pořádek v korekčních koeficientech a v koeficientech výkonů radiátorů.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.