Vložil Zdeno (bez ověření), 6. Květen 2021 - 20:38

Zdeno, pokud máte takovéto rozdíly v nákladech na 1 m2, pak to znamená že jsou nesprávně (fušersky) stanovené koeficienty.

Zkuste to více rozvést, co myslíte pod tím „takovéto rozdíly v nákladech“.

Pokud jde o to, že jednotka měla odchylku až +209,7% od průměru – co by (zejména z fyzikálního pohledu) na věci měnilo, pokud by se uplatnil např. koeficient 0.5 ? Spotřebovaná tepelná energie v jednotce by byla naprosto stejná (a i při koeficientu 0.5 by to bylo stále víc než o +100%, takže pořád by se aplikovala „úprava“ :)

Pokud jde o ty „rozdíly“ za minulé roky (+209,7%, +131,57%, +168,4%), tak tam koeficienty nic neřeší (leda by se přepočítávali každý rok) – tam šlo „jen“ o zhody náhod (při těch +209: o něco vyšší spotřeba této jednotky vs. nižší spotřeby jiných, a tím že jednotka není moc velká /39 m2/ to na průměru udělá hodně).

Jestliže jsou na vstupu do každého bytu/nebytu kalorimetry, pak nic nebrání aby SVJ poskytovalo namísto služby „vytápění“ službu „dodávka tepla“.

O tom vím, ale není zájem o tuto změnu – mělo by to zásadní dopady na mnoho dalších jednotek. Sám navíc nejsem zástancem „dodávky tepla“ – zase kvůli fyzice, ono to zní lákavě že si každý zaplatí „své“ odebrané teplo, v bytovém domě je těch prostupů tepla mezi jednotkami docela dost a nedá se jim zabránit, resp. dá ale složitě a nákladně – a zbytečně… Pak by jen hodně přibylo sporů „soused netopí a já mám proto vyšší spotřebu, pomozte / vyřešte…“, děkuji, neprosím. Podobné stavy mají v jiném domě, kde nemají vůbec službu vytápění, ale každá jednotka má svůj plynový kotel a platí si sama plyn – když někdo vedle netopí, odebere ho hodně…

V našem případě by bylo řešením jen kdyby se pouze to té zmíněné komerční jednotky dodávalo teplo a ostatním služba vytápění, ale to asi nebude zcela korektní :)

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.