Vložil Zdeno (bez ověření), 6. Květen 2021 - 8:39

Ten případ s rohovým bytem by neměl nastat se správně nastaveným polohovým koeficientem. A pokud jsou okolo šetřílci, kteří vůbec netopí, nebo dokonce prázdná jednotka, tak samozřejmě musí topit víc, ale nevěřím 200%.

Věřte těm 200% (nebo „odchylka nad +100% průměru), pokud jde o rohovou jednotku a okolní jednotky netopí. Znamená to, že všechny 4 stěny / do všech stran jsou ochlazovány (prostor za nimi nevytápěn), to jsou solidní ztráty, navíc pokud je to v přízemí, kde jednotku ani zespodu nikdo "nevytápí“. Polohové koeficienty by to možná trochu zachránili, pokud by se ve vedlejších jednotkách vytápělo.

U nás máme taky takovou jednu jednotku, ale je to opravdu trochu extrémní případ – jde o komerční nebytovou jednotku, částečně v „suterénu“ (cca 40 cm pod úrovní terénu), pod ní jen základová deska, navíc rohová jednotka, zvenčí z ulice prakticky samé sklo (80% plochy dvou stěn do ulice je sklo), z druhé strany v domě je pouze v části zdi schodiště (jen temperovaný prostor) a dál (větší část zdi) společná garáž (nevytápěný prostor)… Tj. všechny stěny této jednotky jsou ochlazovány, jen část jedné je ochlazována „o cosi méně“. Pán tam u sebe nijak nepřetápí, v jednotce má mezi 21–22°C, i tak jeho odchylky za poslední roky (před úpravou) byli: +20,8% (=ovšem kvůli Covidu musel mít značnou část roku zavřeno, ani tam nebyl a netopil, jen temperoval), +209,7%, +131,57%, +168,4% … Tam s tím nic nenadělá a opravdu to nepovažuji za plýtvání (tak nám trochu temperuje schodiště a garáž). Nechci si ani představit, jaké by měl spotřeby pokud by tam chtěl mít 25°C.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.