Vložil Justitianus, 4. Duben 2021 - 17:17

Pane Hasiči,

Pokud jste chtěl vést diskusi mimo téma, měl jste na tuto důležitou skutečnost upozornit předem.

Zde se diskutuje výhradně o obsahu § 2 odst. 2 zákona o požární ochraně a o pokutách, ukládaných v souvislosti s tím podle zákona č. 133/1985 Sb.. Téma diskuse je vymezeno v úvodním dotazu, takže si jej prosím znovu přečtěte.

Váš odkaz na § 76a je nepřípadný. V něm se řeší pokuta pro revizního technika. Nejde o pokutu za porušení povinností podle § 2, a navíc revizní technik nemá nic společného ani s právnickou osobou SVJ, ani s vlastníkem prostor podle § 2.

Odkaz na § 78 je také mimo téma: Nejde o pokuty ukládané podle zákona č. 133/1985. Jde o pokuty ukládané podle zcela jiného zákona (zákon č. 250/2016 Sb. o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich). Jde o pokuty „pro každého“, o kterých se zde vůbec nediskutovalo. A opět platí že to nemá souvislost s odpovědností právnických osob SVJ a odpovědností vlastníka prostor podle § 2 zákona č. 133/1985 Sb..


Oststně v rámci této diskuse plně platí co jsem už napsal: Hasiči nemohou uložit pokutu vlastníkovi domu. Čemu na tom nerozumíte?

Vlastník domu s byty je zpravidla plurální. Není to osoba ani právnická, ani fyzická. Nemůže dostat pokutu ani podle zakona č. 133/1985, ani podle zákona č. 250/2016. HZS by mohl jedině udělit pokuty jednotlivým vlastníkům jednotek, každému individuálně. Proto to hasiči nechtějí dělat, je to opruz a musí se zjišťovat kdo konkrétně jsou odpovědné osoby, a s každou z nich by se muselo vést samostatné přestupkové řízení. Kolektivní tresty zákon nezná. Vždyť už jsem to napsal v http://www.portalsvj.cz/…ice-platnost#….

Kdybyste byl rovnou napsal že diskutujete mimo téma o přestupcích kterékoliv fyzické osoby, bez ohledu na § 2, mohli jsme si tuto výměnu názorů ušetřit. K tomu co řešíte si tedy otevřete novou diskusi, protože jste off topic, bez souvislosti s úvodním dotazem. Děkuji.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.