Výklad § 2 zákona o požární ochraně

Vložil Anonymous, 3. Duben 2021 - 7:17 ::

§ 2 odst. 2 zákona o požární ochraně zní: „Právnické osoby … plní povinnosti na úseku požární ochrany ve všech prostorách, které užívají k provozování činnosti. Za plnění povinností na úseku požární ochrany u právnických osob odpovídá statutární orgán … . Provozuje-li činnost v prostorách více právnických osob nebo podnikajících fyzických osob, plní povinnosti na úseku požární ochrany na místech, která užívají společně, vlastník těchto prostor, není-li smlouvou mezi nimi sjednáno jinak. … .“

Prosím znalé o upřesnění:

  • Které prostory užívá SVJ k provozování činnosti? (Nápověda: Činností SVJ je správa domu, která je definována v § 7–17 nařízení vlády č. 366/2013 Sb.)
  • Odkud plyne oprávnění HZS ČR pokutovat SVJ, když citované ustanovení jasně říká, že odpovědný je statutární orgán právnické osoby a nikoliv tato právnická osoba? Neměl by HZS ČR pokutovat statutární orgán právnické osoby, v souladu s uvedeným ustanovením? Jakou sazbou (je-li statutárním orgánem fyzická osoba)? Sazby jsou pro fyzické osoby a právnické osoby odlišné. Výše sazby tedy závisí na tom, zda je statutárním orgánem osoba fyzická nebo právnická?
  • Při společném užívání prostor je odpovědný vlastník těchto prostor. Ani toto ustanovení HZS ČR nerespektuje. (Dotaz se týká situace, kdy jsou splněny podmínky této věty, tj. v prostorách provozuje činnost více právnických osob nebo podnikajících fyzických osob, a že není mezi nimi smlouvou sjednáno jinak.)
  • Odkud plyne oprávnění HZS ČR vykládat svévolně zákony?

V sousední diskusi

http://www.portalsvj.cz/…ice-platnost

na toto téma jsem se odpovědi nedočetla.

Děkuji znalejším.

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.