Vložil Tomáš Neugebauer, 3. Duben 2021 - 8:21

…a přitom je to tak jednoduché.

Občanský zákoník stanovuje, že SVJ je právnická osoba. Zákon o požární ochraně stanovuje právnickým osobám povinnosti, jakož i povinnost je plnit. Za jejich neplnění umožňuje udělovat pokyty. Je tedy zcela jedno, zda se jedná o provozovatele, správce, vlastníka, či uživatele. Podstatné je, že se jedná o právnickou osobu!

Tedy základní povinnosti v požární prevenci jsou SVJ stanoveny v § 5 až 6b zákona o požární ochraně (další uvádějí jiné paragrafy).

Zásadně se mýlíte v tom, že pro odpovědnost a pokutování je rozlišování výše uvedených pojmů podstatné. Není. Podstatné je, že SVJ je právnická osoba, které z právních předpisů výplývají povinnosti, které je povina plnit. Hasiči jsou oprávněni SVJ pokutovat v případě neplnění jeho povinností, neboť je k tomu opravňuje zákon o požární ochraně. Naopak nejsou oprávněni pokutovat jednotlivé členy SVJ (majitelé bytových jednotek), neboť ti nejsou povinni plnit povinnosti, které jsou stanoveny SVJ (jedná se o fyzické osoby, které mají jiné povinnosti).

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.