Vložil Tomáš Neugebauer, 2. Duben 2021 - 22:42

Vytrhl jste jednu větu, kterou jste zdůraznil a o níž jste opřel své tvrzení.

Už asi po sto padesáte. Tak tentokrát velmi podrobně. Z toho důvodu to bude delší.

Společenství vlastníků jednotek, které je zvláštní formou spolku, není majitelem domu, ani pozemku, na kterém dům stojí, a ze zákona nesmí podnikat. To u někoho může vést k dojmu, že se na něj zajištění úkolů požární ochrany nevztahuje. Není tomu však tak. Zajišťování některých povinností z uvedených oblastí se za určitých podmínek vztahuje i na společenství.

Podle občanského zákoníku je SVJ PRÁVNICKOU OSOBOU založenou za účelem zajišťování správy domu a pozemku.

Nařízení vlády č. 366/2013 Sb., o úpravě některých záležitostí souvisejících s bytovým spoluvlastnictvím, podrobněji upravuje činnosti týkající se správy domu a pozemku. Do těchto činností mimo jiné zahrnuje provoz, údržbu, opravy, stavební úpravy a jiné změny společných částí domu, revize technických sítí, společných technických zařízení domu, protipožárního zařízení, hromosvodů, rozvodů energií, zajišťování veškeré správní, administrativní a operativně technické činnosti, včetně vedení příslušné technické a provozní dokumentace domu, uchovávání dokumentace stavby odpovídající jejímu skutečnému provedení a zajišťování dalších činností, které vyplývají pro osobu odpovědnou za správu domu a pozemku z jiných právních předpisů.

Zákon o požární ochraně stanovuje právnickým osobám řadu povinností v závislosti na jimi provozované činnosti. Jednotlivá kritéria pro stanovení kategorie požárního nebezpečí, jež je určující pro stanovení jednotlivých povinností, zákon uvádí v § 4. Například pro kategorii se zvýšeným požárním nebezpečím je určující podzemní hromadná garáž. Tedy je-li v bytovém domě podzemní hromadná garáž, SVJ zde činnost správy domu provádí např. tím, že zde zajišťuje provoz, údržbu a opravy. Tedy SVJ, jako právnická osoba, zajišťuje provoz činnosti se zvýšeným požárním nebezpečím.

„Kouzlo“ všeho je v tom, že SVJ je považováno za právnickou osobu. Tedy subjekt, který může nabývat práva i povinnosti. Zákon o požární ochraně stanovuje povinnosti právnickým osobám. Je pravdou, že stanovuje povinnosti i fyzickým osobám, kterými jsou majitelé jednotlivých bytových jednotek a ideální části společných prostor. Tyto povinnosti jsou však zcela jiné. Tedy zde diskutované povinnosti se nevztahují na fyzické osoby, proto nejen je nemusí plnit, ale za jejich neplnění nemohou být ani postihovány, jak jste zde tvrdil. Hasiči zmíněné povinnosti mohou vymáhat pouze na právnické nebo fyzické podnikající osobě, nikoliv na fyzické osobě.

Jak jsem uvedl již v úvodu, společenství vlastníků jednotek, které je zvláštní formou spolku majitelů bytových jednotek a ideální části společných prostor, vystupuje jako právní jednotka, která nabývá práva i povinnosti v oblasti v které působí (správa domu a pozemku). Za jejich plnění je odpovědna jako celek, nikoliv její jednotliví členové (ti jsou odpovědni za zajištění PO ve svých bytových jednotkách).

Snad je to dost srozumitelné. Nyní ještě k § 2 zákon o požární ochraně.

Paragraf 2 zákona o požární ochraně obsahuje obecné ustanovení, tzn., že se jedná o ústanovení, které je nutné vidět v souvislostech s ostatními. Vy jste se zaměřit na druhý odstavec. Budu se tedy věnovat jemu.

„Právnické osoby a podnikající fyzické osoby plní povinnosti na úseku požární ochrany ve všech prostorách, které užívají k provozování činnosti.“ Pro SVJ z toho vyplývá, že plní povinnosti na úseku PO ve všech prostorách, která užívá k zajišťování správy domu a pozemku. Vzhledem k tomu, že tím je např. i zajišťování údržby podzemních hromadných garáží, např. jejich zpřístupněním úklidové firmě, je povinna zde plnit povinnosti na úseku PO.

„Provozuje-li činnost v prostorách více právnických osob nebo podnikajících fyzických osob, plní povinnosti na úseku požární ochrany na místech, která užívají společně, vlastník těchto prostor, není-li smlouvou mezi nimi sjednáno jinak.“ Toto ustanovení se uplatní např. v případě, že bude bývalá kočárkárna předělána na zasedačku, kde se budou konat schůze a jednání SVJ a zároveň bude pronajata např. sdrušení sběratelům poštovních známek, kteří se zde budou jednou týdne scházet. Bude se však vztahovat pouze na tuto místnost.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.