Vložil Tomáš Neugebauer, 2. Duben 2021 - 19:04

Jste téměř ve všem na velkém omylu!

Tak od začátku. Nepodnikám, takže si zde nehoním své podnikatelské triko. Tedy nemohu mít z toho ani žádný byznys.

I v bytových domech musí být požárně bezpečnostní zařízení, pokud jim to vyplynulo z požárně bezpečnostního řešení stavby. Takže opět se mýlíte!

Dokumentaci PO musí mít i SVJ, pokud provozuje činnosti se zvýšeným nebo vysokým požárním nebezpečím (obojí je v praxi možné).

Snad jediná pravda, kterou máte je, že v bytových domech bydlí lidé (opomíjím fakt, že jste uvedl, že v lidech bydlí lidé). SVJ je právnický subjekt, a proto se na něj vztahují mnou uvedené povinnosti. Je nepodstatné, že se nejedná o firmu. Podstatné je, jak z požárního hlediska nebezpečné provozuje činnosti.

Nejedná se o žádné pohádky, jak si mylně myslíte, ale o zákonné požadavky vztahující se na SVJ. Přestože SVJ není podnikatelským subjektem, ani není majitelem bytového domu, vztahují se na něj některé povinnosti z oblasti požární prevence (jakož i z oblastí BOZP, a to i v případě, že nikoho nezaměstnává). Podle občanského zákoníku je SVJ právnickou osobou založenou za účelem zajišťování správy domu a pozemku. Z toho titulu mu ze zákona o požární ochraně vzniká celá řada povinností. A o těch zde informuji.

Takže ve svých závěrech se zásadně mýlíte. Společenství vlastníků bytových jednotek by při své činnosti nemělo opomíjet oblast požární ochrany (a ani BOZP), neboť se na něj z těchto oblastí vztahuje celá řada povinností. V případě jejich neplnění se vystavují nebezpečí ne malého finančního postihu ze strany státních kontrolních orgánů.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.