Vložil Zdeno (bez ověření), 30. Březen 2021 - 18:49

Tipuji, že se (mnoho lidí, nejen Pamětník) zabýva podlahovou plochou, protože je to „snadno uchopitelný“ a jasný údaj (a kdyby to nešlo jinak, tak i relativně lehce změřitelný). Proti tomu nějaký obvykle šílený zlomek s pojmenováním „spoluvlastnický podíl“ – to pro mnoho lidí není a neumí si pod ním nic konkrétního představit.

To, že se spoluvlastnický podíl (připadající na jednotku) v průběhu výstavby do (prvního) prohlášení vlastníka obvykle určí podle podlahové plochy dané jednotky, je jen detail. V té chvíli logický – developer není sponzor stavby, vše (společné části) si zaplatí vlastníci jednotek – kdo si pak koupí větší jednotku, zaplatí víc i za společné části (a bude platit víc do „dlouhodobých záloh“ či za další služby pokud budou tyto vyúčtovány podle spoluvlastnického podílu), ale pak bude mít i větší váhu hlasu…

To, zda si plochu jednotky pak v budoucnu zvětší (nebo i zmenší… i když to nedává smysl) nemá na již určený spoluvlastnický podíl vliv – stále bude vlastnit stejný „ideální podíl“ na společných částech, ručit stejným podílem za případné závazky a mít stejnou váhu hlasu.

Jen si někdo stále myslí, že tyto „veličiny“ jsou závislé od (za jistých okolností měnitelné) podlahové plochy. Ne, nejsou. Jen podle stanoveného spoluvlastnického podílu, uvedeném v prohlášení vlastníka.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.