Vložil Justitianus, 25. Březen 2021 - 22:48
  • Petr napsal: „… byt je ucelená část budovy a povinnost PENB při převodu či pronájmu se bytu (dle mne) týká.“

To není pravda!

Petře, nerozumíte textu zákona. Povinnosti podle § 7a odst. 2 zákona má pouze vlastník budovy, společenství vlastníků jednotek nebo (v případě, že společenství vlastníků jednotek nevzniklo), správce. Povinnost opatřit si průkaz a předložit/předat jej kupci by jim vznikla pouze v případě kdy ONI SAMI prodávají budovu nebo ucelenou část budovy. Povinnost předložit/předat průkaz nájemci by jim vznikla pouze v případě kdy ONI SAMI pronajímají budovu nebo ucelenou část budovy. (Takové případy by ovšem byly naprosto výjimečné, protože SVJ nesmí nabývat majetek k jiným účelům než ke správě domu.)

Povinnosti vlastníka jednotky nejsou uvedeny v § 7a odst. 2, nýbrž v v § 7a odst. 3 zákona. Mezi povinnostmi vlastníka jednotky není uvedena povinnost zpracovat PENB, takže vlastník jednotky takovou povinnost také nemá. Ostatně ani by ji nemohl splnit.

Ani SVJ, ani správce nejsou jasnovidci. Netuší zda vlastník jednotky plánuje prodat či pronajmout svůj byt. Dozvědí se o tom až dodatečně jako poslední: Teprve po prodeji bytu či po sjednání nájemní smlouvy je totiž vlastník jednotky povinen sdělit tyto skutečnosti svému SVJ – viz § 1177 zákona č. 89/2012 Sb..

Pokud si někdo myslí, že SVJ má zákonem uloženu nesplnitelnou povinnost a musí věštit budoucnost z křišťálové koule, ať si jde dát studenou sprchu.

Tyto základní právní skutečnosti se zde vysvětlovaly už před osmi lety: http://www.portalsvj.cz/…sti-budovy-0#…. Je neuvěřitelné, že stejné omyly se objevují znovu.


SVJ samozřejmě má uloženy zákonné povinnosti, ty ale jsou zcela jiné:

  • předat vlastníkovi jednotky na jeho žádost průkaz nebo jeho kopii, a to do 30 dnů v případě, že si průkaz již opatřil,
  • předat vlastníkovi jednotky na jeho žádost průkaz nebo jeho kopii, a to do 60 dnů v případě, že si průkaz dosud neopatřil.

Z uvedeného plyne, že zákon vůbec nespojuje předání PENB s otázkou zda vlastník jednotky ji prodává, nebo ji někdy (v neurčené budoucnosti) možná převede na jiného. Do toho právnické osobě SVJ vůbec nic není.

Jeho zákonné právo obdržet PENB se odvozuje pouze ze skutečnosti, že o PENB požádal. Proto platí, že tuto svou žádost není povinen nijak odůvodňovat. A nemá povinnost nikomu ani tvrdit ani prokazovat proč PENB požaduje, ani nemusí sdělovat zda někdy v budoucnu bude chtít svou jednotku pronajmout či převést na jinou osobu.

Právo vlastníka jednotky vyžádat si PENB nemá žádnou spojitost s převodem jednotky. Moje první odpověď byla správná.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.