Vložil Justitianus, 16. Březen 2021 - 13:30

Pane Radku, děkuji za upřesnění informací. K Vašim dotazům uvádím:

  • Na co si dát pozor: Dojde ke změně půdorysu stavby, bude potřebné odkoupit od obce části pozemku pod balkony.
  • Zda je moźné balkony postavit: odpověď závisí na tom zda v domě jsou jednotky(1994) nebo jednotky(2012). Podrobněji to popisuji dole.
  • Financování balkonových dveří a otopných těles ze společných příspěvků by bylo možné jedině pokud bude dosaženo souhlasu všech. Mají–li nové balkonové dveře být ve vlastnictví vlastníka jednotky (stejně jako je to u oken), pak by si ty dveře měl samozřejmě zaplatit každý sám. Vždyť budou jeho!

Je-li dům rozdělen na jednotky(2012), pak je nutný souhlas všech vlastníků jednotek ke změně prohlášení a k výstavbě nových společných částí které mají být ve výlučném užívání (§ 1169 odst. 1 zákona č. 89/2012 Sb.).

Je-li však dům rozdělen na jednotky(1994), pak je možná výstavba balkonů i bez souhlasu jednoho z vlastníků. Balkony budou v prohlášení vlastníka budovy uvedeny jako společné části které jsou společné vlastníkům jen některých jednotek. Viz § 4 odst. 2, § 6 odst. 1 a § 8 odst. 1 zákona č. 72/1994 Sb.. Pouze tito vlastníci jednotek se budou podílet na rozhodování, na financování balkonů a na jejich údržbě a opravách. Ke změně prohlášení postačí souhlas většiny hlasů všech vlastníků jednotek, neboť nedochází ke změně spoluvlastnických podílů a zároveň nejde o části ve výlučném užívání vlastníka jednotky (§ 1169 odst. 2 zákona č. 89/2012 Sb.).

Podotýkám, že společné části které jsou společné vlastníkům jen některých jednotek se nezapisují na listy vlastnictví jednotek. Bude se tedy platit jen 1000 Kč za změnu prohlášení vlastníka budovy.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.