Vložil Justitianus, 9. Březen 2021 - 6:44

Pletete si shromáždění SVJ se schůzí výboru SVJ. Budu předpokládat, že Vám jde o svolání shromáždění, jinak by Váš dotaz nedával žádný smysl.

Podle obsahu vašich stanov platí, že podnět ke svolání shromáždění mohou dát vlastníci jednotek s jednou čtvrtinou hlasů, nejméně však dva. To znamená, že stanovy určují dvě podmínky, které musí být splněny obě zároveň.

  • Vlastníci kteří nemají dohromady podíl alespoň 1/4 hlasů nemohou dát podnět ke svolání shromáždění, protože nesplňují první podmínku.
  • Vlastník který má podíl 1/4 splňuje sice první podmínku, ale nesplňuje druhou podmínku. Nemůže sám dát podnět ke svolání shromáždění. Musel by se k němu připojit vlastník jiné jednotky, aby byla splněna i druhá podmínka.

Naprosto směšné je tvrzení oné sousedky že vlastníci jednotky jsou dva. Vlastník jednotky je vždy pouze jeden. Bez ohledu na to, zda jednotka je ve spoluvlastnictví dvou, pěti nebo jedenácti osob, nebo je ve společném jmění manželů. Všechny tyto osoby dohromady jsou jediným vlastníkem jednotky. Navenek vystupují jako jedna osoba.

Podotýkám, že spoluvlastníci jednotky jsou ze zákona povinni určit společného zástupce (a oznámit SVJ jeho kontaktní údaje, tedy jméno a adresu). To platí i pro manžele, kteří mají jednotku ve společném jmění. Jestliže manželé neurčili společného zástupce, nemusí se SVJ bavit ani s jedním znich.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.