Pokladní deník

Vložil filNad52, 8. Březen 2021 - 17:02 ::

SVJ používá pokladní deník. Patří k podvojnému účetnictví? Jakým způsobem se má, nebo nemá vyúčtovat vlastníkům bytových jednotek. Děkuji za radu.

  • účetnictví

Štítky (beta): Přidejte nový štítek vepsáním, smažte kliknutím na křížek (pouze pro přihlášené). Zobrazte další diskuse s daným štítkem kliknutím na štítek. Seznam štítků.

Vložil AndyB (bez ověření), 9. Březen 2021 - 19:01

Abychom se drželi otázky, tazatel patrně chce přezkoumat vstupy a výstupy do pokladny, zda výboři něco nezašantročili.

To lze nejspíše jen nahlédnutím do účetnictví a do pokladních dokladů (typicky paragony, placené v hotovosti, bývá to vylepené na A4 s účtovací košilkou), ale snazší se je prostě jen zeptat.

Mimochodem https://www.google.com/search… není nic proti ničemu, evidují se v ní pohyby v hotovosti a hádám, že její výstup neboli součet všech pohybů odpovídá stavu hotovosti v pokladně.

Kdo vykonává funkci pokladníka, drží kasu, měl by mít hmotnou odpovědnost.

Vložil headhunter (bez ověření), 9. Březen 2021 - 14:05

Ničemu nerozumíte, nejste schopen pochopit jednoduché vysvětlení problému, vše ignorujete tj. máte velkou budoucnost před sebou. Kandidujte!

Vložil Ladys (bez ověření), 8. Březen 2021 - 23:35

Nemyslíte peněžní deník?

Peněžní deník je v dnešní době již zastaralý pojem, který v minulosti souvisel s tzv. jednoduchým účetnictvím a sloužil k evidenci příjmů a výdajů podnikatele. 1. ledna 2004 bylo jednoduché účetnictví a s ním i peněžní deník podle § 7b Zákona o daních z příjmu nahrazeno daňovou evidencí. Pojmem účetnictví je v dnešní době tedy myšleno pouze podvojné účetnictví.

Daňová evidence je založena na podobných principech, jako bylo dříve jednoduché účetnictví. Mohou ji vést fyzické osoby, které se nestaly účetní jednotkou nebo jejichž obrat nepřekročil za kalendářní rok 25 mil. Kč a zároveň nejsou účastníkem sdružení nebo nejsou zapsány v Obchodním rejstříku.

Vložil filNad52, 9. Březen 2021 - 12:27

Tomu rozumím. Proč ale, když je podvojné účetnictví je v našem SVJ peněžní deník? Je toto dovoleno zákonem! Děkuji za odpověď F

Vložil Anonymousss (bez ověření), 9. Březen 2021 - 13:17

Nerozumíte ničemu. Podvojné účetnictví neexistuje. Nedokázal jste, že máte peněžní deník, budete mít pokladní deník. Pokladní deník je účetní kniha, takže je to podle zákona. Tázací věta se neukončuje vykřičníkem. Už ten matroš nehulte!

Vložil * (bez ověření), 9. Březen 2021 - 13:14

Nehledejte v tom vědu. Taky si zapisujeme drobné výdaje do sešitu a současně to jde do účetnictví. Neříkáme tomu žádný peněžní deník. Mít svůj přehled vám nikdo nemůže zakázat. Je to jednoduché a v případě potřeby hned víte o co jde, kolik a za co se utratilo.

Vložil účetní (bez ověření), 9. Březen 2021 - 11:57

1)Terminologie. Jednoduché účetnictví a peněžní deník existuje, viz § 13b zákona o účetnictví. Jednoduché účetnictví mohou vést některé právnické osoby, nikoliv SVJ. Naopak neexistuje „podvojné účetnictví“, které se nazývá jen „účetnictví“.

2)Chtělo by to vyjádření tazatele/lky, zda se jedná o pokladní či peněžní deník. Pokud se jedná o pokladní deník, tak je to v pohodě, jen nerozumím tomu, proč by se měl pokladní deník „vyúčtovávat“. Pokud se jedná o peněžní deník, tak SVJ vede jednoduché účetnictví a to je v rozporu se zákonem.

Vložil filNad52, 9. Březen 2021 - 12:31

Pokladní deník se nemusí vyúčtovávat? U nás si převedou 5 000Kč a mohou si s tím dělat co chtějí! To si asi děláte srandu? Hospodaří přece s cizími financemi? F

Vložil radka2222 (bez ověření), 9. Březen 2021 - 13:32

tu přestaňte sázet vykřičníky. nerozumíte vůbec tomu, co píšete, neznáte rozdíl mezi účetnictvím a pokladní knihou, a jen tu budete hulákat. pokladní deník nelze ani nijak vyúčtovávat. nebo co si představujete pod pojmem vyúčtovat pokladní deník?

Vložil Justitianus, 9. Březen 2021 - 14:12

Vážený filNad52, už Vám zde bylo odpovězeno mnohokrát.

Možná vaše SVJ vede pokladní knihu, v tom případě jde o jednu z účetních knih. Její vedení však není povinné. Jakýsi „peněžní deník“ je nevím co. Pokud existuje, je to nejspíše nějaká pomocná evidence čehosi. Stav se asi přenáší do účetních knih (denně, týdně nebo měsíčně). O co jde byste zjistil v pravidlech vedení účetnictví vašeho SVJ.

A nikdo nerozumí proč se domníváte, že ten papírový sešitek je nutno „vyúčtovat“. To je jako byste chtěl vyúčtovat tkaničku na levé botě, nebo klíče od bytu.

Vyúčtovat lze jedině peníze, které jsou buď v peněžence/o­bálce/kapse, nebo jsou zamčeny v pokladně, nebo leží na bankovním účtu, nebo jsou zaneseny jen v účetních knihách (pohledávky a dluhy).

Justitianus

Vložil radka2222 (bez ověření), 8. Březen 2021 - 18:41

pokladní kniha je samozřejmě součástí účetních knih v účetnictví, jen nechápu, jak chcete „pokladní knihu“ vyúčtovat vlastníkům :-( to jako jestli ji nemají v elektronické podobě tak její pořizovací cenu cca 20 kaček? to je klasický náklad na správu, takže o co vám jde?

Vložil filNad52, 9. Březen 2021 - 12:37

Na správu vlastníci bytů platí zvlášť.

Vložil * (bez ověření), 8. Březen 2021 - 17:45

Co byste chtěl vlastníkům byt jednotek vyúčtovávat z pokladního deníku svj?

Vložil filNad52, 9. Březen 2021 - 12:35

Pokud výbor převádí naše finance na deník (ve vyšších částkách), měl by sdělit na co finance požil. F

Vložil radka2222 (bez ověření), 9. Březen 2021 - 13:47

tak to zkusím naposledy. jak se dají převádět finance na deník? co tím proboha myslíte? zkusím to polopaticky. naše svj má pokladnu, v ní má hotové peníze, a k pokladně si vede pokladní knihu, pro potřeby inventury a inventarizace pokladny. ta ovšem vlastníky nezajímá, max. jestli je fyzicky opravdu v pokladně tolik peněz, kolik vyplývá Z ÚČETNICTVÍ, a to opět lze zjistit z účetnictví. co vlastníky zajímá, je jedině účetnictví. ale vám by byl náhled do účetnictví k ničemu, neb ani nevíte, co to je :-(

Pokud výbor převádí naše finance na deník (ve vyšších částkách), měl by sdělit na co finance požil. – ne, neměl. to, že jsou převedeny na pokladnu neznamená, že jsou nějak „požity“. nám teď např. v pokladně leží cca 150 000 Kč. protože jsou řemeslníci, kteří nemají účet nebo jen chtějí prostě platbu v hotovosti. stane se, že pověřená osoba jde koupit třeba pár žárovek, a paragon chce proplatit v hotovosti. člen výboru jede něco vyřídit, a chce proplatit jízdenky, a spousta dalších situací. proto existuje pokladna, v které ty penízky fyzicky jsou. a když dojdou, tak se zase vyberou z účtu, a vloží do pokladny.

Vložil @ (bez ověření), 9. Březen 2021 - 18:26

Vy máte v pokladně 150 000 Kč a řemeslníky platíte v hotovosti. Vy jste šílenci.

Vložil radka2222 (bez ověření), 9. Březen 2021 - 18:34

proč prosím? spousta řemeslníků chce zaplatit v hotovosti. a odmítnout je a vzít si firmu, která to udělá stejně a bude chtít o 30 % víc, ale převodem? proč je ten, kdo zaplatí v hotovosti po převzetí díla šílenec? nejste tak náhodou šílenci vy?

Vložil Hradil (bez ověření), 9. Březen 2021 - 14:03

„v pokladně leží cca 150 000 Kč“

K čemu potřebujete pokladnu? Vše, co uvádíte, se dá vyřešit bez pokladny. Má pokladník podepsanou hmotnou zodpovědnost? Máte pokladnu pojištěnou? Vztahuje se na ní pojistění? Vyhýbáte se zdanění, nebo to má jiný smysl?

Vložil radka2222 (bez ověření), 9. Březen 2021 - 14:43

Vše, co uvádíte, se dá vyřešit bez pokladnY.

poučte mě prosím, jak bez pokladny vyřešíte, když předseda chce vyúčtovat 20 kaček za jízdenku, nebo malíř požaduje platbu v hotovosti. ráda se od vás nechám ochytřit :-)

Vložil radka2222 (bez ověření), 9. Březen 2021 - 14:19

teď je tam tolik peněz proto, že bude probíhat výmalba společných prostor, a firma chce zaplatit hned po předání práce v hotovosti. v dnešní době nic výjimečného. u vás, když je třeba vyměnit žárovky, proplatit jízdenku předsedovi, … tak je platíte převodem? můžete mě objasnit, jak se dá vyhýbat dani tím, že máme pokladnu s hotovostí? a jakému zdanění u svj? to by mě velmi zajímalo.

Vložil radka2222 (bez ověření), 9. Březen 2021 - 17:45

prosím poraďte, jak jinak to řešit, než penězi v hotovosti, tudíž existencí pokladny. mockrát děkuji za radu :-)

Vložil Anonymousss (bez ověření), 9. Březen 2021 - 13:13

Co požil filNad52?

Vložil AsiTak, 11. Březen 2021 - 15:27

Pokladna je hospodářský útvar nebo jen referát a má funkce „skladu peněz“, tj. zajišťuje příjem, uložení a vydání nejen peněžních hotovostí (národní a v cizí měně) ale i ceniny a evidované tiskopisy. O změnách stavu vydává pokladní stvrzenky příjmové a výdejové. Jednotlivé transakce se zapisují do pokladní knihy, a protože jsou to hospodářské operace je třeba i zaúčtovat do nějakého účetního deníku. Pokud pokladních transakcí je mnoho založí se „pokladní deník“ obsahující pouze pokladní transakce, pokud je toho málo zapíšou se do obecného druhově nespecifikovaného účetního deníku. Pokladní kniha je písemnost hospodářské evidence, pokladní deník (pokud existuje) je účetní knihou účetní evidence. V podmínkách SVJ stačí založit jen pokladní knihu.

Volby prohlížení komentářů

Vyberte si, jak chcete zobrazovat komentáře a klikněte na "Uložit změny".