Vložil Justitianus, 9. Březen 2021 - 8:04
  • Napsal jste nesprávně: „Je to v praxi jediná cesta, kdy může člen SVJ žalovat současné členy výbor[u].“

Toto tvrzení je nepravdivé. Procesní opatrovník není žalobcem a nežaluje členy výboru! To platí i kdyby byl opatrovníkem ustaven jeden z vlastníků jednotek. Žalobcem je právnická osoba SVJ. Opatrovník ji pouze zastupuje u soudu.


Stále nevidím z čeho dovozujete možnost žaloby člena SVJ na náhradu reflexní škody. Uveďte prosím konkrétní ustanovení právního předpisu, případně judikát. Děkuji.

Podle § 213 NOZ platí, že poškodí-li korporaci její člen nebo člen jejího orgánu způsobem, který zakládá jeho povinnost k náhradě a kterým byl poškozen i jiný člen korporace na hodnotě své účasti, a domáhá-li se náhrady jen tento člen, může soud škůdci i bez zvláštního návrhu uložit povinnost nahradit způsobenou škodu jen korporaci, pokud to odůvodňují okolnosti případu, zejména pokud je dostatečně zřejmé, že se takovým opatřením vyrovná i škoda na znehodnocené účasti.

Z uvedeného plyne, že k žalobě podle § 213 musí být splněna jedna z těchto podmínek:

  1. existuje pravomocný rozsudek který konstatuje že člen SVJ poškodil SVJ a uloží mu povinnost nahradit SVJ vzniklou škodu, avšak SVJ náhradu škody nevymáhá, nebo
  2. existuje pravomocný rozsudek který konstatuje že člen orgánu SVJ poškodil SVJ a uloží mu povinnost nahradit SVJ vzniklou škodu, avšak SVJ náhradu škody nevymáhá.

K uplatnění náhrady reflexní škody je tedy nutným předpokladem aby byla napřed podána obžaloba státním zástupcem, nebo aby SVJ úspěšně žalovalo škůdce o náhradu škody. Teprve tímto pravomocným rozsudkem bude postaveno najisto že vznikla škoda, bude stanovena její výše, a bude určeno kdo je škůdcem. To jsou podmínky k uplatnění postupu podle § 213.

Jestliže pak škůdce neuhradí vzniklou škodu dobrovolně a SVJ zůstane nečinné (nevymáhá na škůdci ničeho) – teprve pak je možné uvažovat že by se do toho vložil jednotlivý vlastník jednotky s žalobou o náhradu reflexní škody podle § 213. Žalovat by mohl pouze svůj alikvotní podíl na celkové výši škody.

Zkuste prosím uvést z čeho dovozujete, že člen SVJ má snad možnost něčeho se domoci na statutárovi bez splnění podmínky č. 1 nebo č. 2. Já žádnou takovou možnost neznám.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.