Vložil 25Malý (bez ověření), 4. Březen 2021 - 16:32

Vážený pane Uhlíčku. Každý vlastník jednotky je nadán právem souhlasit, či nesouhlasit s věcmi, týkajícími se jeho vlastnictví. Jako vlastník jednotky je spoluvlastníkem společných částí a i o nich tedy může rozhodovat. Je členem společenství, ale pozor, toto je přirozeně naplněná množina vlastníků. Vedle toho je zde společenství jako právnická osoba (s IČ), na kterou jsou delegována práva společné části spravovat. Spravovat, nikoli o nich rozhodovat.

Pokud vaše stanovy neobsahují povinnost rozhodovat o společných částech výhradně na shromáždění vlastníků, pak lze dojít k rozhodnutí pomocí individuálního dotazování vlastníků. Záleží na tom, kolik hlasů vaši žádost podpoří.

Doporučuji, abyste svoji žádost o souhlas formuloval velice pečlivě a jednoznačně, aby nikdo ze spoluvlastníků nenabyl dojem, že jej chcete podfouknout.

Nejlépe by bylo žádost sestavit na listinu obdobně jako usnesení pro hlasování per rollam pro každého dotazovaného zvlášť: Úplný text žádosti a pod ním místo pro jméno, podíl na společných částech, vyjádření k žádosti (souhlasím / nesouhlasím), místo, datum a podpis respondenta.

Podpisový arch bych já nepoužil, znáte to: jak hlasovat tamten, souhlasil, nebo ne? Podepíšu až podepíše onen, nebo když podepsal ten, já nepodepíšu…

Pokud se vám podaří sehnat potřebný počet hlasů, je věc schválená, výboru to pouze oznámíte.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.