Vložil Justitianus, 25. Únor 2021 - 6:59

Paní Petrová, na Vaše otázky Vám nikdo neodpověděl. Jak zde bývá zvykem, diskutující mudrují o tom na co jste se neptala. Zmatený abc zde dokonce píše naprosté nesmysly. Takže Vám na položené otázky odpovím já.

  • (1) „Má na to právo, bez našeho souhlasu?“

Správce nejedná samostatně. O instalaci kamery rozhoduje pouze SVJ. Váš souhlas k tomu ovšem nepotřebuje. SVJ dá pokyn k instalaci v případě, že o instalaci a provozování kamery rozhodlo buď shromáždění, nebo členové statutárního orgánu. Podmínkou je legitimní zájem na ochraně majetku, který převažuje nad zájmem jednotlivců o ochraně jejich osobních údajů. (Shromáždšní přijímá rozhodnutí většinou uvedenou ve stanovách nebo v zákoně. Statutární orgán přijímá rozhodnutí do výše částky uvedené ve stanovách, nebo v nařízení vlády č. 366/2013 Sb.)

  • (2) „A máme povinnost platit?“

To závisí na tom, zda o instalaci kamery bylo řádně rozhodnuto, viz bod (1).

  • (3) „Lze se pro ti tomu bránit?“

Bez vašeho písemného souhlasu není možné účtovat Vám vyšší částku, než tu, která odpovídá Vašemu spoluvlastnickému podílu na společných částech. Vyjdu z toho, že bylo rozhodnuto něco jiného: že náklady na instalaci a provoz kamery mají jít pouze za vlastníky jednotek v jednom „vchodě“. V tom případě jde o rozhodnutí zdánlivé: je sice řádně přijaté, ale s neplatným obsahem. Pokud nevyjádříte souhlas alespoň dodatečně, pak je zde rozpor s prohlášením (vlastníka budovy) a se zákonem (§ 1168, § 1169). Je tedy od samého počátku o „rozhodnutí“ neplatné (nulitní) pro rozpor s prohlášením. Oznámíte to prokazatelně SVJ i vlastníkům jednotek, s tím, že pro Vás nemá toto zdánlivé rozhodnutí žádné právní účinky.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.