Vložil AsiTak, 3. Březen 2021 - 0:18
  1. Dle autora příspěvku každá osoba vybavená průměrným IQ je schopna zjistit nutnost a potřebnost vzniku nákladu. Vedle již uvedené časové závislosti to posouzení je i subjektivní, a proto není divu, že takové neobjektivní rozhodování do další právní úpravy nebylo převzato.
  2. Položku rozpočtu metodou xx Kč/m2 použijeme jen u drobných výkonů správy které v čase sestavení rozpočtu nejsou známy (ani počet, ani obsah, ani rozsah např. kancelářský papír, toner, rohož) ale takových letos bylo za objem 5 Kč/m2 a v příštím roce očekáváme 7 Kč/m2. U realizace finančně náročných akcí rozpočtujeme v částkách Kč, využívajíc předběžné rozpočty těchto zakázek. Plánujeme-li financování velké zakázky spořením, objem požadavku je lépe specifikovat metodou xx Kč/m2.
  3. Vazba mezi rozpočtem (předpokládaným nákladem) a výší příspěvku na správu první je vstupní veličina rozpočtu to druhý je výstupní veličina rozpočtu.
  4. Řízení finančních toků u velkých zakázek správy podle způsobu výuky na všech ekonomických školách od Harvardu a Princetonu přes Oxford, Cambridge, Peking a Moskvu až po Vysokou školu ekonomickou v Praze. U takových zakázek finanční podíl vlastníka na realizaci je tak vysoká částka že vytvoření zdroje je možno uskutečnit pouze průběžným financováním za delší časové období. Zhotovitel díla mnohdy požaduje zálohové platby předem a celkové vyrovnání dokončené zakázky po ukončení díla. SVJ tedy musí disponovat celkovou částkou na úhradu dodávky díla už při zahájení realizace. Finanční zdroj na zakázku může tvořit vlastní zdroj předem v dostatečném předstihu vytvořené spořením nebo cizí zdroj, úvěr.

Spoření – přesně definovaný účel, finanční zdroj na budoucí zakázku, tvorba zdroje je dána finančním limitem roční úspory, rozvrženo na vlastníky dle majetkového podílu. U každého vlastníka jsou evidovány realizované příspěvky.
Prodej jednotky během trvání spoření. Cena domu je stanovena dle technického stavu domu. Kupující kompenzuje prodávajícímu buď zvýšením kupní ceny nebo další platbou realizované příspěvky do vytvoření finančního zdroje na zakázku.
Prodej jednotky po ukončení spoření a realizaci zakázky. Cena domu je stanovena dle zhodnoceného technického stavu domu. Finanční tok spoření se vyúčtuje a finančně se vypořádá.
Úvěr – přesně definovaný účel použití, finanční zdroj na realizovanou zakázku, náklady splátek jsou rozvrženy na vlastníky dle majetkového podílu. U každého vlastníka jsou evidovány realizované příspěvky na splátky.
Prodej jednotky během lhůty úvěrování. Cena domu je stanovena dle technického stavu domu.
Kupující kompenzuje prodávajícímu buď zvýšením kupní ceny nebo další platbou uhrazené splátky úvěru finančního zdroje na zakázku.
Prodej jednotky po ukončení úvěrování. Cena domu je stanovena dle zhodnoceného technického stavu domu. Finanční tok úvěrování se vyúčtuje a finančně se vypořádá.
Každý využívá jen to, co uhradil!
Každý ví za co platí a co za to dostane!

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.