Vložil AsiTak, 28. Únor 2021 - 16:29
  1. „Zákon jednoznačně hovořil o předpokládaných nákladech … že zálohy je možno vybírat pouze na náklady, které bude NUTNÉ vynaložit. – Každou výdajovou položku finančního plánu tedy i rozpočtu můžu považovat implicitně (tj. automaticky) za náklad předpokládaný a nutný. Náklady opačného významu (nepředpokládané a ne potřebné) do rozpočtu dávat nemá smysl. Navíc jsou to časově závislé vlastnosti. Náklad, který v čase sestavení rozpočtu není nutný může se stát následně nákladem nutným.
  2. Dalším problémem je specifikace účelnosti příspěvku. Účel příspěvku „správa domu a pozemku“ nebo „dodávky SV“ jsou dostatečně konkrétní nebo je potřeba rozepsat na detailní výkony? Jak rozpočtovat drobné výkony (25 případů bylo vloni a nevíme kolik bude za rok) které v čase sestavení rozpočtu nevěděli že vzniknou. Souhrnná položka „ostatní drobné výkony správy domu a pozemku“ sice není konkrétní, a proto nezneužitelnost je třeba doplnit limitem částky nákladů. Tento náklad je vhodnější specifikovat sazbou (vloni jsme měli 5 Kč/m2, letos navrhujme 7 Kč/m2) než souhrnnou částkou.
  3. Krátkodobé/dlou­hodobé zálohy a výkony správy. Časová příslušnost se posuzuje podle toho, zda začátek a konec hospodářského případu nastalo v jednom nebo ve více účetních obdobích. V případě finančně náročných výkonech správy (zateplení) samotná realizace výkonu je akce jednoho účetního období. Pouze financování je víceletá záležitost buď realizována spořením nebo placením úvěru. V případě spoření se nejedná o víceleté zálohy, naspořená částka je deponována na účtu SVJ a není poskytnutá zhotoviteli a není zúčtována jako záloha v jednotlivých letech. Pokud se záloha poskytuje pak obvykle jednorázově před zahájením práce na zakázce v objemu celé zakázky.

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.