Vložil Justitianus, 8. Únor 2021 - 6:23
  • Jardas napsal: „… dobrat se fixní ceny a ceny za vodu s DPH byl docela problém, nesedělo to o hodně korun jak se měnilo loni DPH, tedy ještě sčítat faktury“.

Jardasi, při poskytování služeb neexistuje nic co by se nazývalo „fixní cena“, či „cena s DPH“. Pokud jste statutár, měl byste to vědět, i kdyby Vás probudili v půl čtvrté ráno.

Do vyúčtování služby „dodávka vody“ nevchází jednotková cena vody účtovaná dodavatelem. To byste ale opravdu měl vědět! Do rozúčtování vchází pouze celkový náklad za zúčtovací období v korunách českých. To je celková částka, kterou SVJ uhradilo dodavateli vody. Pokud dodavatel fakturuje pololetně/čtvrtlet­ně/měsíčně, musíte pochopitelně ty faktury sečíst. Není to žádná raketová věda.

Celkový náklad na službu „dodávka vody“ (případně „dodávka vody v teplé vodě“) pak rozúčtujete – zpravidla poměrně podle náměrů bytových vodoměrů. Rozúčtuje se vždy částka v Kč. Zda si z toho dodatečně odvodíte nějakou fiktivní „cenu vody pro dům“ – to už je vedlejší (a na rozúčtování to nemá žádný vliv).


A pokud snad dodavatel změnil cenu v průběhu vašeho zúčtovacího období, pak jsou dva možné postupy: (1) pracnější a přesnější, nebo (2) méně pracný a nepřesný. Tady je máte oba:

  1. Provedete mimořádné odečty bytových vodoměrů při změně ceny. Pak rozúčtujete náklad první části zúčtovacího období (podle mimořádných odečtů) a náklad druhé části zúčtovacího období (podle rozdílu mezi mimořádnými a konečnými odečty). Nakonec obě částky každému příjemci služeb sečtete.
  2. Neprovedete mimořádné odečty a rozúčtujete celkové náklady za celé zúčtovací období, bez ohledu na změnu ceny. (U příjemců služeb to vyjde nastejno v případě, že mají během zúčtovacího období rovnoměrné odběry.)

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.