Vložil Justitianus, 25. Leden 2021 - 14:14

POZOR! Paní „ik (bez ověření)“ neuvádí podstatné skutečnosti.

(1) Právní účinek vkladu nastává zápisem (zveřejněním ve veřejném rejstříku), ovšem se zpětnou účinností ode dne podání návrhu. Právě toto je pro tazatelku důležité! Podle ustanovení § 10 katastrálního zákona platí, že právní účinky zápisu nastávají k okamžiku, kdy návrh na zápis došel příslušnému katastrálnímu úřadu. Samotný (pozdější) okamžik zápisu je z tohoto hlediska již naprosto bezvýznamný.

(2) Není pravda, že by KN vycházel z kupní smlouvy. Samozřejmě že nabývací smlouva (nebo jiný dokument osvědčující nabytí nemovitosti) je přílohou návrhu na zápis, ale Katastrální úřad ignoruje co si snad prodávající a kupující smluvili. Datem právních účinků vkladu je vždy den, kdy KÚ obdržel návrh na vklad. Datum zápisu změny je na libovůli úřadu (KÚ musí pouze dodržet maximální zákonnou lhůtu).

(3) Paní „ik (bez ověření)“ napsala správně jenom to, že úřady (včetně správce daně z nemovitých věcí) se vůbec nezajímají o jakýsi „předávací protokol“ a vycházejí pouze ze skutečnosti zapsané v katastru. Na to se ovšem tazatelka vůbec neptala.

Předávací protokol je naopak důležitý pro poskytovatele služeb (SVJ), pokud si v něm převodce a nabyvatel odsouhlasili odečty náměrů (vodoměrů, indikátorů, kalorimetrů). Poskytovatel služeb je pak povinen z těchto odečtů vycházet při rozúčtování služeb spojených s užíváním bytů (§ 5 odst. 6 vyhlášky č. 269/2015 Sb.).

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.