Vložil N. Klainová (bez ověření), 2. Červenec 2008 - 23:45

Pokud nejste účetní, který sestavuje rozvahu a výkazu zisku a ztráty (přesnější název než výkaz zisků a ztrát), nechápu, proč Vás to zajímá. Přesto se pokusím Vám odpovědět.

Odvolávám se přitom na Vyhlášku č. 504/2002 Sb. v posledním znění a na zákon č. 563/1991 Sb., o účetnictví, ve znění pozdějších předpisů (ZoÚ).

Účetní jednotky a tedy i SVJ mají možnost vést podle ZoÚ § 9 odst. 3 písm. a) účetnictví ve zjednodušeném rozsahu. Podrobnosti jsou uvedeny v § 13a ZoÚ. Mimo jiné mohou SVJ místo jednotlivých účtů uvést v účtovém rozvrhu pouze účtové skupiny. Takovou hloupost bych žádnému SVJ nikdy nedoporučila. Naopak vždy doporučuji zavádět co nejpodrobnější analytické účty, aby z nich bylo možné zjistit co nejvíce podrobností. Na tohle jste se ale neptal.Uvádím to jen proto, že zjednodušené účetnictví souvisí se zjednodušenými výkazy.

Na Váš dotaz existuje odpověď v § 18 odst. 3 ZoÚ: …

Nestanoví-li tento zákon jinak, ve zjednodušeném rozsahu mohou sestavit účetní závěrku účetní jednotky, které nejsou povinny mít účetní závěrku ověřenou auditorem s výjimkou akciových společností…

SVJ nemají povinný audit, tedy mohou výše uvedené výkazy sestavit ve zjednodušeném rozsahu.

Jak se sestavuje rozvaha ve zjednodušeném rozsahu se dočtete ve vyhlášce v § 5 odst. 4 a jak se sestavuje ve zjednodušeném rozsahu výkaz zisku a ztráty, je uvedeno v § 6 odst. 2.

Na rozdíl od normálních účetních výkazů potom dostanete ke schválení daleko méně položek, kterým nebudete bez rozklíčování rozumět.

Tady bych položila otázku já: Čemu tím zjednodušeným rozsahem přispějete? Odpověď – absolutně ničemu. Vlastníci jednotek by měli dostávat co nejpodrobnější údaje a ne nějaké souhrny, které nevypovídají o ničem.

Trávím už delší dobu hodně času tím, že vysvětluji, že účetní závěrka má být před schválením členům SVJ řádně vysvětlena do všech podrobností, že položky rozvahy a výkazu zisku a ztráty obsahují souhrnné údaje i tehdy, když se nevyužije zjednodušený rozsah, že je třeba při zjišťování podrobností nahlédnout do předvahy apod. viz i poslední lekce z dneška na www.klaiex.webnode.cz – Základy účetnictví.

N. Klainová

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.