Vložil Justitianus, 21. Leden 2021 - 20:55
  • Zemphira mi napsala: „… když – podle Vašeho názoru – se k počtu osob oznámenému příjemcem služeb nepřihlíží?“

Špatně, Zemphiro. Trénujte porozumění psanému textu. Nevyjádřil jsem žádný můj názor. Pouze upozorňuji na to, co je uvedeno v zákoně.

Souhlasím s Vámi v tom, že počet osob je možno zjišťovat pouze stanoveným způsobem. Váš problém je v tom, že nečtete zákon (nebo mu nerozumíte) a proto netušíte jakým způsobem se ten počet osob určí. Krucinál, vždyť jsem to už napsal!

Kdyby zákonodárce tehdy snad měl v úmyslu aby se k rozúčtování služeb použil počet osob oznámený vlastníkem jednotky, pak by příslušné ustanovení jistě znělo takto:

Pro účely tohoto zákona se rozumí: (…) osobami rozhodnými pro rozúčtování služeb
  1. nájemce bytu a další osoby jejichž počet nájemce oznámil poskytovateli služeb,
  2. vlastník jednotky, pokud jednotku nepřenechal do užívání, a další osoby jejichž počet vlastník jednotky oznámil poskytovateli služeb, nebo
  3. počet osob, který vlastník jednotky oznámil poskytovateli služeb, je-li byt užíván k jinému účelu než k zajištění bytových potřeb.

O takovém znění zákona se ale nebavíme, protože text zákona je zcela jiný. Přečetla jste si § 2? Úmysl zákonodárce byl nepochybně takový, jak jsem už vysvětlil. A právě proto formuloval příslušnou právní normu tak, jak ji formuloval. To není žádný „můj názor“, jak se nesprávně domníváte. To si může každý přečíst přímo v zákoně. Pro méně chápavé opakuji text příslušné části (§2 písm. g) zákona):

Pro účely tohoto zákona se rozumí: (…) osobami rozhodnými pro rozúčtování služeb
  1. nájemce bytu a osoby, u kterých lze mít za to, že s ním budou žít v bytě po dobu delší než 2 měsíce v průběhu zúčtovacího období,
  2. vlastník jednotky, pokud jednotku nepřenechal do užívání a osoby, u kterých lze mít za to, že s ním budou žít v jednotce po dobu delší než 2 měsíce v průběhu zúčtovacího období, nebo
  3. osoby, u nichž lze mít za to, že mohou užívat byt, je-li užíván k jinému účelu než k zajištění bytových potřeb, po dobu v souhrnu přesahující 2 měsíce v průběhu zúčtovacího období.

Justitianus

Odpovědět příspěvkem do diskuse

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.
Tato informace bude zobrazena.
Diskuse je moderovaná - neslušné příspěvky, příspěvky mimo téma apod. mohou být odstraněny.